Přihlásit

V lesích chybí šelmy, zemi to stojí miliardu ročně (Střední Čechy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha - Nelegální lovci zabili v Česku za posledních dvacet let stovky chráněných šelem. Především rysů, ale i několik vlků a zřejmě i medvěd. Od včerejška by měli mít pytláci kromě ochránců a státních orgánů dalšího protivníka - myslivce. Českomoravská myslivecká jednota podepsala přelomovou dohodu s ekologickým Hnutím Duha. Lovci se v ní zavázali nejenom k ochraně predátorů, ale přispěli dokonce deseti tisíci korunami na odměnu 50 tisíc, kterou ekologové vypsali za informace vedoucí k dopadení pytláků. Myslivecká jednota přitom slibuje nekompromisní postih nelegálních lovců i v případě, že by se ukázalo, že někdo z nich je jejím členem. "Pokud se zjistí, že takový člověk je naším členem, a porušil zákon o myslivosti či ochraně přírody, bude nekompromisně vyloučen," uvedl předseda ČMMJ Jaroslav Palas. V průzkumech Akademie věd se v minulých letech až deset procent myslivců v některých oblastech přiznalo k nelegálnímu odstřelu rysa. Na rozdíl od minulých let již myslivci také nezpochybňují údaje o drastických ztrátách, které nelegální lov českým rysům způsobuje. "Pokud by se populace rysů mohla vyvíjet v přirozených podmínkách a bez negativních vlivů, mohlo by na našem území žít podle odhadů až o pět set rysů více než dnes," doplnil jednatel ČMMJ Jaroslav Kostečka. Ten se spolu s Palasem snaží přetvořit mysliveckou jednotu v moderní organizaci, která kromě lovu klade důraz i na ochranu přírody. Kromě pytláctví stavy rysů snižuje i nadměrná turistika či hustá doprava. Nyní v České republice zhruba stovka rysů. "Například v polovině devadesátých let bylo v jihozápadních Čechách něco kolem sto dvaceti rysů, zatímco dnes jich je asi osmdesát. To znamená asi třetinový pokles," doplnil programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Kvůli chybějícím šelmám je v českých lesích přemnožená spárkatá zvěř. Ta ročně způsobuje na porostech škody zhruba jednu miliardu korun.

Foto - Ohrožený krasavec. Rys ostrovid patří u nás k nejohroženějším.
Foto - ČTK/Werner Baum

Dalibor Dostál

Vyšlo také v: Benešovský deník, Berounský deník, Blanenský deník, Boleslavský deník, Brněnský deník, Bruntálský a Krnovský deník, Břeclavský deník, Českobudějovický deník, Českokrumlovský deník, Českolipský deník, Děčínský deník, Domažlický deník, Frýdecko-Místecký a Třinecký deník, Havířovský deník, Havlíčskobrodský deník, Hodonínský deník, Hradecký deník, Hranický deník, Chebský deník, Chomutovský deník, Chrudimský deník, Jablonecký deník, Jičínský deník, Jihlavský deník, Jindřichohradecký deník, Karlovarský deník, Karvinský deník, Kladenský deník, Klatovský deník, Kolínský deník, Krkonošský deník, Kroměřížský deník, Kutnohorský deník, Liberecký deník, Litoměřický deník, Mělnický deník, Moravskoslezský deník, Mostecký deník, Náchodský deník, Novojičínský deník, Nymburský deník, Olomoucký deník, Opavský a Hlučínský deník, Orlický deník, Pardubický deník, Pelhřimovský deník, Písecký deník, Plzeňský deník, Prachatický deník, Pražský deník, Prostějovský deník, Přerovský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník, Rokycanský deník, Rychnovský deník, Slovácký deník, Sokolovský deník, Strakonický deník, Svitavský deník, Šumperský a Jesenický deník, Táborský deník, Tachovský deník, Teplický deník, Třebíčský deník, Turnovský a semilský deník, Ústecký deník, Valašský deník, Vysočina, Vyškovský deník, Zlínský deník, Znojemský deník, Žatecký a lounský deník, Žďárský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.