Přihlásit

Příborská galerie představí Říhovy fotografie (Region Týdeník okresu Nový Jičín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PŘÍBOR (mer) - Další expozici přichystala příborská Galerie v radnici. Tentokrát se příchozí budou moci seznámit s fotografiemi Antonína Říhy. Vernisáž výstavy, jejímž společným jmenovatelem je krása přírody, se koná už tuto středu.

Autor příborské výstavy, lesník, fotograf a publicista Antonín Říha, který loni oslavil padesáté narozeniny, představí na této expozici veřejnosti výběr ze snímků, na nichž při svých četných toulkách s fotoaparátem zachytil mnohé neopakovatelné momenty ze života zvířat a celkovou pomíjivou krásu přírody ve všech ročních obdobích.
Říha má k přírodě blízko od mládí, vyrůstal totiž v podhůří Hrubého Jeseníku a Rychlebských hor, ve starobylé obci Branná, obklopené hlubokými lesy. Odmalička se zaujetím poznával přírodu a učil se jí rozumět - denně pobýval v lese, pozoroval zvěř, citlivě vnímal  neopakovatelné obrazy přírodní scény a miloval knihy o přírodě. Niterný vztah k přírodě a zejména k lesu, ho přivedl na lesnickou školu do Hranic. Zde navíc poznal základy fotografování, a to se stalo jeho láskou i koníčkem na celý život.
O prvních letech své lesnické praxe prozradil: "Kromě pušky jsem s sebou bral do lesa od počátku i fotoaparát. A čím dál víc jsem vnímal pohyby zvěře, její milostné hry, dorozumívání, ostražitost ... Lákalo mne fotografovat jeleny, kamzíky, srnce nebo daňky v˙jejich prostředí. A jakmile jsem si koupil teleobjektiv, tak mne fotografování začalo zajímat víc než lov.."
Své fotografie představuje Antonín Říha jži druhé desetiletí na výstavách, v obrazových publikacích, v kalendářích a časopisech - jen knih s jeho pracemi je již 28. Za každým ze snímků, který obdivujeme, je nejen bezpočet hodin hledání a čekání v přírodě za každého počasí, ale také mnohaletá zkušenost, hluboké zaujetí a především neutuchající láska k přírodě.
V uplynulých letech získal celou řadu významných ocenění ve fotografických soutěžích. V národních soutěžích byl oceněn více než čtyřicetkrát. Za svůj největší úspěch považuje I. cenu ve II. ročníku Soutěže o zlatého jelena Slávy Štochla. Jako největší ocenění své tvůrčí práce v mezinárodní konkurenci hodnotí prvních pět cen, které získal v soutěžích v Norimberku, v Praze, v Paříži a v Neuschönau.
Vernisáž výstavy fotografií Antonína Říhy v příborské Galerii v radnici se bude konat ve středu 14. března v 17 hodin v obřadní síni Městského úřadu Příbor. Expozice potrvá až do konce dubna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.