Přihlásit

Otrávených návnad v Česku přibývá! Ohroženi jsou i vaši psi (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stále častěji se v Česku objevují případy otrav zvířat. Přestože jsou otrávené návnady většinou určeny pro dravce, doplácí na ně i domácí zvířata, především pak psi. Proti otráveným návnadám bojují pracovníci České společnosti ornitologické (ČSO) s vycvičenými psy. Pomoci však můžete i vy.

Projekt PannonEagleLife pod záštitou ČSO se dlouhodobě snaží o zamezení otrav vzácných dravců, ale také o to, aby kvůli otráveným návnadám nehynula domácí zvířata.

"Nedávno jsme například zaznamenali nález návnad z několika králíků a uhynulé káně na Rychnovsku, kde jsou bohužel tyto případy běžné," upozornila na nebezpečnou oblast Klára Hlubocká z ornitologické společnosti.

"Nejčerstvější je pak případ z minulého týdne ze Strakonicka. Zde byl nalezen mrtvý orel mořský, návnadu jsme však v místě nenašli. Orel si ji mohl přinést i z několikakilometrové vzdálenosti, takže riziko pro okolí stále existuje. Je tedy potřeba varovat lidi z okolí obce Třebohostice, ať dávají při procházkách s dětmi a se psy pozor," upozornila Hlubocká.

Otrávené návnady obsahují karbofuran, účinnou látku insekticidu Furadanu, který je pro tento účel nejčastěji zneužíván. Jde o velmi silný a rychle působící jed. Zvíře uhyne v řádu několika vteřin až hodin, dle jeho velikosti. Bez okamžitého podání protijedu není šance na záchranu. Furadan je u nás již 10 let zakázán, přesto ho lidé k otravám stále používají.

Přispět k záchraně dravců a možná i domácích mazlíčků však můžete i vy. "Stačí, když si na procházkách budete všímat neobvyklých věcí. Pokud uvidíte mrtvého dravce, několik mrtvých zvířat vedle sebe nebo návnadu, ihned informujte policii nebo odborníky ČSO. 
 
Od loňského dubna se podobných případů objevilo na 26 po celém území republiky. Ve většině případů se otrava karbofuranem prokázala. Na všech případech pracovala i policie. Dopátrat traviče je však velmi složité a může to trvat i několik let.

Projekt PannonEagleLife je pětiletým projektem EU, do kterého je zapojeno více státu, včetně ČR. Jednou z částí projektu je i trénink psa a následná práce psovoda a psa v terénu při vyhledávání otrávených návnad. Trénink psů probíhá neustále.

Se svými psy dokázala Hlubocká do konce minulého roku najít a předat na 30 kusů mrtvých zvířat a návnad. Nejvýkonnější a nejzkušenější pes zapojený do projektu má pak na kontě už několik set nasazení v terénu. A díky jeho práci se podařilo usvědčit a odsoudit několik travičů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.