Přihlásit

Liberecké veterině hrozí zánik (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec - Veterina ve Vratislavicích končí. Deník o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy. Provoz bude přesunut do Prahy. Úspěchy v oblasti veterinární péče musí ustoupit ekonomickým požadavkům. Agrárníci tvrdí, že to ochromí region.
"O ukončení činnosti je rozhodnuto. Určitý čas tu bude ještě laboratoř věnující se vzteklině, ale i ta později zanikne," sdělil mluvčí pražské veterinární správy Josef Duben. Ze současných sedmi odborných pracovišť po celé republice budou zachována pouze tři - Praha, Jihlava a Olomouc.
Špičkové pracoviště údajně ztratilo zásadní zákazníky. "V kraji došlo k redukci služeb, na které jsme vázáni, tedy jatka a podobně. Tomu se také přizpůsobuje síť pracovišť," vysvětlil situaci ředitel vratislavické veteriny Oldřich Matouch. Přiznává, že reorganizace je skutečně nutná. Oficiálně však informaci o rušení ústavu ještě nemá. Pokud nedojde k razantním změnám, přístroje odvezou do Prahy, kde vznikne středisko pro celé Čechy.
Klienti nic netuší. "Jsem šokován," konstatoval místopředseda Agrární komory Jiří Teplý. "Pro region to bude velká ztráta," dodal. Prahu za vhodnou alternativu nepovažuje. Bojí se, že lidé od vyšetřování zvěře kvůli notné vzdálenosti ustoupí.
Stát se rozhodl nijak nezasahovat. "Rozhodnutí jsme nechali na veterinární správě. Nesmí ale zrušením dojít k plošnému výpadku služeb," tvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Jiří Felčárek. Náhradou za specializované pracoviště má být systém tzv. svozových linek.

Martina Machová

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.