Přihlásit

Ani po ročním kurzu nemají jistou honitbu (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějov - Mladí adepti Hubertova cechu skládali zkoušky z myslivosti o první lovecký lístek. Po ročním kurzu se jich v sobotu sešlo na střelnici a o den později u zkušebních stolků v prostějovském Národním domě téměř třicet. "Zkoušky jsou opravdu náročné. Skládají se ze sedmi předmětů a dají se přirovnat k maturitě," uvedl Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově a předseda zkušebního senátu. Mladé muže, ale také čtyři dívky, které chtějí nosit zelené kamizoly, zkoušelo čtrnáct komisařů. Pokud některý z adeptů propadne z jednoho předmětu, opakuje pouze tento předmět, když je však ještě horší, musí znovu absolvovat celou zkoušku. "Mezi nejnáročnější předměty patří zákony, předpisy a zoologie. Ty se prostě musí nabiflovat," potvrdil Procházka. "Samozřejmě se stane, že někdo neuspěje. Ale většinou všichni, kteří se do kurzu přihlásí, chtějí myslivost dělat a přicházejí dobře připravení," popsal zkušenost Oldřich Nemerád, který zkoušel uchazeče z myslivecké výchovy. Noví myslivci ale nemají ani po úspěšném zakončení kurzu otevřenou cestu do honiteb. "Jednotlivá myslivecká sdružení mají samostatnou právní subjektivitu a nikdo jim nemůže nařídit, aby přibírala nové lidi. Nejsnadněji se do spolku zařadí ti, kteří například pocházejí z dané obce, mají tam příbuzné a vůbec nejlepší je, když v lokalitě vlastní honební pozemky," popsal situaci Procházka. V praxi to znamená, že zhruba čtvrtina myslivců na Prostějovsku není v současné době zařazena v žádné honitbě. Proto si musí hledat soukromé lovecké příležitosti, případně zakoupit poplatkové odlovy. Podobné akce ovšem nejsou nijak levné. Například odlov bronzového muflona stojí průměrně kolem třiceti tisíc korun. "Určitým řešením by bylo založení mysliveckého spolku bez honitby, což už tady v
minulosti existovalo. V něm by jeho členové získali informace, další zkušenosti a spolek by se pro ně měl stát jakýmsi odrazovým můstkem vstupu do některé konkrétní honitby," doplnil Procházka.

Foto - Na závěr kurzu musejí noví myslivci uspět v sedmi zkouškách.

Foto - Jiří Gorčík

Jiří Gorčík

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.