Přihlásit

Neplašte mi zvěř, právě střílím (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Čím to je, že častým koníčkem mocných a úspěšných je střílení do bezbranných zvířat? Patří mezi ně i potravinářský magnát, šéf společnosti Hamé Leoš Novotný. Aby mu nikdo štvanou zvěř neplašil, chová se ve státním revíru v Bílých Karpatech jako přísný lesů pán. Na turistické stezky umístil tabulky, které lidem zakazují chodit tam, kam donedávna směli. Kromě toho plánuje přebudovat dřevěnou hájenku v přísně chráněném území na velkolepý lovecký ranč. Nelíbí se to místním, ani ochráncům přírody. Více David Havlík.

Josef Dufek, Občanské sdružení Ekoton:
Tady za tou cedulí říkáme s kamarády, trochu s nadsázkou, Krakonošovo, protože tady opravdu o kousek dál se nachází teda hájenka Pusté, a právě na tom místě zvažuje inženýr Novotný ten záměr novostavby loveckého areálu.

Stanislav Knítl, starosta Radějova:
Pro Radějov je to svým způsobem velice zajímavá věc, velice zajímavá atraktivita, danajský dar, protože s tím máme jenom problémy.

Autor
Radějov je obec na česko-slovenském pomezí s necelou tisícovkou obyvatel, kteří žijí vesměs z turismu. Je to místo, kde se střetávají nejcennější přírodní krásy obou zemí, ale i místo, kde se střetly dva zájmy.

Stanislav Knítl, starosta Radějova:
Na jedné straně je tady silné myslivecké lobby a na druhé straně je tady turismus. A to, myslím si, že to je ten problém, který tady nastal.

Autor
Jádrem sporu je daňčí obora sousedící s obcí. Obora patří státním lesům, ale pronajatou ji má soukromá firma Hamé z Babic. Tu vlastní jeden z nejbohatších lidí v zemi, úspěšný výrobce paštik, prezident extraligových hokejistů ze Zlína a myslivec v jedné osobě Leoš Novotný. O fungování obory má odlišné představy než obec. Koupil zde od lesů hájenku i s pozemky a plánuje, že si tady postaví velkolepé lovecké sídlo, kde by měl klid na svůj největší koníček - chov a zabíjení zvěře.

Autor
Podporujete ten zájem, nepodporujete?

Stanislav Knítl, starosta Radějova:
Nepodporujeme. Z původní zástavby, která tam byla, to znamená těchto dvou budov, tam najednou vzniká tady ten obrovský komplex, to znamená když si uděláme takové nějaké přirovnání, tak že tady z toho vznikla taková obrovská hmota.

Autor
Pan Novotný má oboru pronajatou, ale místní říkají, že se v ní chová jako domácí pán. Omezuje volný pohyb lidí po oboře, prý aby neplašili zvěř.

Leoš Novotný, předseda představenstva, Hamé a. s.:
Když se ptáte, komu by to vadilo, tak by to vadilo především té zvěři.

Autor
Pan Novotný zavedl v oboře přísný řád, který dovoluje pohybovat se jen po značených trasách a pěšky, což je v rozporu se zákonem.

Petr Michna, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Veselí nad Moravou:
Zákony dovolují vstupovat osobám do lesních porostů, a tady se to zakazuje.

Stanislav Knítl, starosta Radějova:
Přitom jestli se tam jde, tak víte, že celou oborou probíhá velice solidní silnička, která má asfaltový povrch a přímo k té cykloturistice láká.

Autor
Když nemáte štěstí, dostanete se do obory jen přes přelez pro pěší, protože v cestě stojí velká brána. V opačném případě potkáte rozumného lesáka, který vás do obory pustí i na kole, i když tím poruší řád.

Autor
Řekněte, vy byste se nás sem za normálních okolností nemohl pustit?

Lesák:
Teoreticky ne, i když jsem teda nikomu nic nepodepsal, že sem nikoho nepustím, no ale...

Autor
Pan Novotný instaloval v oboře cedule s různými zákazy. Za jejich porušení hrozí vysokými pokutami.

Josef Dufek, Občanské sdružení Ekoton:
Takový ten běžný návštěvník, turista, rodina s dětmi, se určitě zaleknou, když si tam přečtou, že pokud tady překročí tady ten potůček, půjdete někde na ty louky nebo doleva, doprava, tak můžete platit pokutu, jak se tam píše, tři tisíce, případně v tom správním řízení až 10 tisíc korun, takže se určitě kdekdo zalekne, ale přitom je to opravdu neoprávněně ty cedule. Tady se píše na té ceduli, je to i na tom oborním řádě, byl vyhlášený zákaz jízdy na kole. Návštěvníci vlastně tady teda dál, jak se vždycky chodilo, tou okružní cestou, nemůžou, takže jsou jakoby trošku vyhnáni tady bokem, tady do té bučiny a ta lesní cesta je vyvedená hřebem se Slovenskem.

Autor
Na Slovensko jsme jít nechtěli a k hájence pana Novotného bychom museli mimo značenou trasu. To bychom ale porušili oborní řád. Proto jsme se s panem Novotným domluvili. Ten byl vstřícný a nabídnul, že nám půjčí povolenku do obory. K Novotného hájence vede cesta, kudy nesmí žádný turista pěšky, ani na kole. My jsme tam jeli autem a mohli jsme v hájence i kolem ní dokonce točit. Zajímaly nás plány výstavby jeho loveckého sídla, režim, kterým vládne v oboře, a názor na jeho kritiky.

Leoš Novotný, předseda představenstva, Hamé a. s.:
Já jsem tady v roli nájemce práva myslivosti, majitel je státy, jsou Lesy České republiky. Ty udávají většinu pravidel hry, které se v oboře dějí.

Autor
Kdo je odpovědný za to, v jakém režimu je obora zpřístupněná?

Tomáš Vyšohlíd, mluvčí Lesy ČR:
Je to nájemce.

Leoš Novotný, předseda představenstva, Hamé a. s.:
Zúčastnění, kteří jsou pod tím řádem podepsáni, zjistí, a samozřejmě nejenom z České republiky, ale i potažmo třeba i moji právní zástupci, že to je v rozporu se zákonem, tak se to samozřejmě napraví.

Autor
Druhá věc je honosné lovecké sídlo, které si pan Novotný plánuje v oboře postavit. Má sloužit k soukromým společenským akcím v době mysliveckých honů. Už dnes na ně zve především vlivné osobnosti veřejného života. Proti stavbě není jen obec, za riskantní ji považují i ochránci přírody.

Leoš Novotný, předseda představenstva, Hamé a. s.:
Můj osobní názor je samozřejmě, že tato stavba nemůže mít vliv na životní prostředí.

Jiří Němec, vedoucí CHKO Bílé Karpaty:
Je to lokalita, která je na hranici přírodní rezervace Kůtky, je to lokalita, která je uvnitř evropské významné lokality a v jádru nebo v jádrové zóně biosferické rezervace UNESCO.

Autor
Lokalita je tak cenná, že ji ochránci navrhují do nejpřísněji chráněné, první zóny ochrany přírody.

Jiří Němec, vedoucí CHKO Bílé Karpaty:
V první zóně je právě jedna ze základních ochranných podmínek - zákaz umisťování a povolování nových staveb.

Leoš Novotný, předseda představenstva, Hamé a. s.:
No, je to pro mě hodně nepříjemná informace. Já samozřejmě to musím vnímat v trošku širším kontextu. Zaprvé v téhle lokalitě ta stavba historicky stála. Zadruhé - před nedávnem jsem získal stavební povolení na rekonstrukci této hájovny v trošku jiném rozsahu, než si představuji teďka, myslím umístění těch staveb, provozních budov a tak dále, a podle vyjádření jiných odborníků, než je tady pan ředitel CHKO, tak ten názor je diametrálně jiný.

Autor
Můžete potvrdit, že ta budova, kterou tady plánujete, by měla obsahovat i taková  zařízení jako bazén, tenisové kurty, solná jeskyně, finská sauna a podobně?

Leoš Novotný, předseda představenstva, Hamé a. s.:
Já musím především říct, že rekonstrukce této hájovny a těch přilehlých objektů, které tady byly a nebo ještě jsou, tak nebude ve větším rozsahu, než jsou původní.

Jiří Němec, vedoucí CHKO Bílé Karpaty:
Bazén tam je plánovaný i aktuálně, tenisové kurty nikoliv. Bude tam velký prostor věnován pro sál s trofejemi, který vlastně zabere, a potom taky sklad těch ještě nepřipravených trofejí.

Leoš Novotný, předseda představenstva, Hamé a. s.:
Co je uvnitř toho objektu, tak to je prostě moje privátní záležitost, pokud samozřejmě splním normy legislativní, které jsou k tomu dány, a ty já splním.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.