Přihlásit

Chraňte divokou zvěř! (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Myslivci vyzývají řidiče "chraňte divokou zvěř!" Krátce po skandálu s Večerníčkem, kdy si stěžovali na epizodu s mužem v zeleném, jak střílí na chráněného rysa, se Českomoravská myslivecká jednota snaží svou reputaci napravit.

Autor
Na českých silnicích podle ochranářů každý den umírají tisíce zvířat. Přesné statistiky nejsou. Myslivci upozorňují na fakt, že auto slouží někdy jako zbraň.

Jaroslav Kostečka, Českomoravská myslivecká jednota:
V podstatě na zvěř najíždějí dost často sami. Na druhou stranu se zase setkávám s tím, že v některých místech nedodržují vlastně stanovenou rychlost, a tam potom ohrožují spíše sami sebe.

Autor
Autonehody se zvířaty jsou na denním pořádku a škody jdou do desítek milionů korun. Nejčastější oběti? Statisíce ježků nebo zajíců, stovky srnek a nepočítaně menších zvířat. Příklad? Žáby ze silnice z Vojkova do Tehova.

Jakub Halaš, Ekocentrum Říčany:
Tady na této silnici docházelo, můžu to říct k masakrům přímo jejich populací. Ta silnice byla kompletně vlastně taková kluzká rozježděnými těly ropuch.

Autor
Právě na takových to místech ochránci přírody staví provizorní zábrany a žáby přenášejí do rybníků k rozmnožení. Řešení je to ale provizorní.

Daniela Mročková, Český svaz ochránců přírody, Vlašim:
Takže by to bylo lépe vyřešit přímo při výstavbě vozovek trvalými podchody, které nemusí sloužit jenom pro obojživelníky.

Autor
Na dálnicích už některá opatření silničáři dělají.

Alfréd Brunclík, Ředitelství silnic a dálnic:
Oplocení kolem rychlostních komunikací a biokoridory, které samozřejmě zajišťují potřebný přechod pro zvěř.

Autor
Největší množství zabitých zvířat ale přírodovědci sledují na silnicích 1. tříd. Přírodovědci upozorňují, že právě teď nastává nejcitlivější období a nejde jen o druhy zvířat, které táhnou za rozmnožováním. Na jaře řidiči přejedou i velké množství mláďat, která se ještě nestačila seznámit s nástrahami civilizace.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.