Přihlásit

Na nový mokřad přiletí i sýkořice vousatá (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kozlany
Přilákat různé druhy živočichů, zadržet vodu v krajině a ochránit oblast před suchem nebo naopak povodněmi. V Kozlanech na Vyškovsku právě vzniká nový rybník, tůně a mokřady. "Je to vlastně lokální biocentrum. Projekt je určený pro podporu vodních živočichů a ptactva. Také má zlepšit životní prostředí," uvedl starosta Karel Pospíšil.
Kozlanští v současné době mění dvě nevyužitá pole. Na prvním z nich za sedm milionů korun připravují obecní rybník. Práce skončí zřejmě ještě v dubnu. "Vodní plocha je už hotová. Teď dokončujeme výsadbu zeleně okolo. Rybník je moc pěkný, povedl se," dodal starosta.
Na druhém podmáčeném poli začali dělníci pracovat v únoru, mokřady a tůně za přibližně dva miliony tam mají dokončit v půlce roku. Na oba projekty dostala obec dotace.
Místním se myšlenka líbí. "Kdysi jsme tu rybník měli. Je důležité v období sucha udržet vodu v krajině," řekl například Roman Vaculčík. Nové prvky v přírodě vítá i ornitolog Jiří Bartl z Rousínova na Vyškovsku. "Kvůli hospodaření v minulosti je krajina odvodněná. Mokřady mají přilákat bahenní ptáky, jako jsou kachny nebo vodouši.
Když tam poroste rákos, přiletí i sýkořice vousatá a slavík modráček. Tito ptáci jsou užiteční kvůli chytání hmyzu," vysvětlil odborník.
Podle něj jsou nové mokřady v plánu i v Rousínově. "Tady zatím žádné nejsou. Chytat a kroužkovat ptáky proto jezdíme do Velešovic," poukázal.
Na Blanensku jsou mokřady u vodní nádrže mezi Veselicí a Suchdolem. A Pavlovské mokřady u Benešova jsou dokonce od roku 1996 přírodní rezervací.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.