Přihlásit

V oboře se hrály opery Bedřicha Smetany (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zajímavost

Loučeň - Mezi přírodní zajímavosti severní části nymburského regionu patří Jabkenická obora. Původně se jmenovala Loučeňská, protože pravděpodobně dosahovala až k loučeňskému zámeckému parku. K jejímu založení došlo za vlády rodu Fürstenberků koncem 18. století. Řadu let v ní však chyběla zvěř.
    První jeleni byli do obory přivezeni z křivoklátských lesů v roce 1804. Panství přešlo do rukou rodu Thurn-Taxisů, za knížete Alexandra se v oboře objevilo několik druhů cizokrajné zvěře. Přibyli klokani, bizoni, pštrosi emu, plameňáci, japonské husy, divocí krocani, tetřívci, jeleni sika a shetlandští koně.
    Po vzniku Československa se v oboře konaly vzpomínkové oslavy na hudebního skladatele Bedřicha Smetanu, který v nedaleké jabkenické myslivně několik let žil. První koncert se konal v roce 1921, druhý o tři roky později u příležitosti odhalení Smetanova pomníku. V letech 1928 a 1944 byla v oboře uvedena opera Prodaná nevěsta. Opera Dvě vdovy se dočkala zdejšího uvedení v roce 1948. Dnes je obora určena k chovu daňčí zvěře a vstup veřejnosti je omezen.
    Dalším prostorem k jarním vycházkám je rozsáhlý zámecký park. Při stavbě loučeňského zámku se kolem něj rozkládala pouze barokní zahrada ve francouzském stylu. V letech 1831 až 1840 ji nechal proměnit v přírodně krajinářský park Karel Anselm Thurn-Taxis. Poradcem při zakládání parku byl Jan Evangelista Purkyně. V létě se zde otevře zajímavý soubor deseti bludišť a labyrintů. Vyprojektoval ho Adrian Fischer, tvůrce více než 500 labyrintů na celém světě.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (sever)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.