Přihlásit

V Sedlčanech letos výstava mysliveckých trofejí není (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nimrodi z regionu musejí cestovat za loveckými zážitky do Příbrami.

Příbramsko
Obdivovat trofeje zvěře mohou v budově Okresního mysliveckého spolku v Příbrami návštěvníci od 23. do 28. dubna. V Sedlčanech však menší regionální výstava letos nebude. Proč?

Vidět kolekci je prý vždy lepší

Zaměstnanci odboru životního prostředí Městského úřadu Sedlčany ve třech minulých letech pořádali přímo v budově svého úřadu regionální výstavu trofejí. Umožnili tak myslivcům a dalším zájemcům z řad laické veřejnosti, aby viděli, co všechno se v oblasti Sedlčanska ulovilo. Jednatel Okresního mysliveckého spolku v Příbrami Milan Kubů však potvrdil, že letos budou o zážitky ochuzeni. Mohou si je v plné míře prý ale dopřát v Příbrami. "Podle mého názoru je lepší, když zhlédnou celou kolekci pohromadě, než jen dílčí úlovky z Příbramska," soudí Kubů. "Slyšel jsem, že nemají prostory. Na jednu stranu je to škoda, na druhou ale tvrdím, že vidět celek je lepší. Nevidím problém v tom, aby se chlapi dali dohromady, sedli do auta a z Příbrami pokračovali ještě do Dobříše, kde si mohou prohlédnout trofeje Lesního závodu Dobříš," soudí Kubů. Připomněl, že v Příbrami je expozice otevřená denně od 9 do 17 hodin, v sobotu do 13 hodin.

Návštěvníci uvidí i zlaté muflony

A co mohou návštěvníci v Příbrami vidět? "Letos tam budou dva bronzoví jeleni. Nejlepší trofej bronzového srnce z celého Příbramska ulovil majitel vysokochlumeckého hradu Arco Zinneberg. Budou tam i čtyři zlatí mufloni a jeden stříbrný - z honiteb Kozí Hory, Obora Hedvika a honitby Křížovníci," vypočítával jednatel Okresního mysliveckého spolku Příbram Kubů.

Trofeje musí pořadatel chránit

"Celé roky výstava trofejí v Sedlčanech nebyla a lidem to až tak nevadilo. V místě se ale přišlo podívat víc lidí a nejen myslivci, to je pravda," poznamenal Antonín Hron, člen počepického sdružení. "Podle mě je to velká škoda, že trofeje v Sedlčanech nebudou. Mezi myslivci je také dost kmetů, kteří se asi do Příbrami nevydají. I pro mne osobně bylo lepší vidět jen to, co se ulovilo v oblastech, které mi jsou blízké, i když ve větším celku je dobré třeba vidět, jak úspěšní byli na Rožmitálsku," soudí Stanislav Burda ze stejného sdružení. "Mrzí nás to, že trofeje v Sedlčanech nebudou. Nemáme vhodné prostory. S nárůstem kompetencí městského úřadu muselo město zajistit kanceláře pro pracovníky stavebního odboru a odboru sociálních věcí," vysvětlil zaměstnanec odboru životního prostředí Městského úřadu Sedlčany Ladislav Burda. "Jen tak nějaké náhradní místo není lehké zajistit, protože jde o cenné kusy trofejí a my musíme zabezpečit, aby se jim nic nestalo a někdo je dokonce neodcizil," dodal s tím, že se budou snažit, aby se v příštím roce mohla výstava do Sedlčan vrátit.

Foto - Jednatel Okresního mysliveckého spolku v Příbrami Milan Kubů upozornil na unikátní trofeje, které uvidí návštěvníci v budově spolku. Myslí si, že každý, kdo výstavu bude chtít vidět, nebude ujetých kilometrů určitě litovat.
Foto Deník/Karel Hutr

MARIE BŘEŇOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.