Přihlásit

Predátoři do Bruselu (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Čechy
Jihočeský Český rybářský svaz (ČRS JÚZ) dostal povolení k redukci kormoránů, kteří decimují hejna ryb v tocích. Sami je ale střílet nemohou. Myslivci, kteří by se na likvidaci podílet mohli, to na mnoha místech odmítají. Mají pocit, že se dostávají jednak do konfliktu s legislativou, jednak s morálkou. Problém s chráněnými kormorány vznikl ve chvíli, kdy predátoři zničili část populace, a rybářským hospodářům nikdo neuhradil škody. Nemůže, protože tuto skutečnost český právní řád nezahrnuje. Řeší sice chovné rybníky, nikoli volné toky. "Díky teplé zimě nebylo kormoránů tolik jako v minulých letech," naznačil Milan Hladík z ČRS JÚZ. "Problémy ani tak nejsou s domácími hejny, například u nás na Třeboňsku, jako s těmi ze severu, například Polska či Anglie. V tomto směru jsme již jednali třeba se Slováky či Němci a do Bruselu pošleme petici. Věříme, že bude mít úspěch, neboť se o ni zasadí zejména Němci, kterým kormoráni zdecimovali velice kvalitní hejna," dodal. Jihočeši již mají povolení se s predátory vyrovnat. Týká se to například revírů na částech Vltavy, Otavy či Lužnice. Potřebují k tomu ale myslivce. "Někde součinnost s nimi drhne," naznačil Hladíkův kolega Tomáš Kepr. "Bohužel neexistuje metodika, jak kormorány tlumit. My chceme chránit populace ryb v tocích. Jenže narážíme na myšlenku, že ryby v řekách nejsou ničí," dodal. "Je to problém, kormorán je chráněný živočich," souhlasí myslivecký specialista Luděk Králíček. "Když kormorán nadělá škody na volných tocích, tak to nikdo neuhradí." "Co se týče odstřelu, jde o dohodu. Mnozí rybáři jsou myslivci a naopak, určitě se mezi nimi najde, kdo by se o odstřel postaral," dodal. "Je to v lidech," naznačil, že v mnoha případech, kdy nemluví litera zákona, rozhoduje osobní svědomí a morálka.

MARKÉTA SEDLÁČKOVÁ

Vyšlo také v: Českokrumlovský deník, Jindřichohradecký deník, Písecký deník, Prachatický deník, Strakonický deník, Táborský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.