Přihlásit

Zvěře bylo loni méně, a tak ubylo i trofejí (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dlouhá loňská zima a jarní povodně. To jsou   hlavní důvody méně vydatné lovecké sezony. Vysoké mrazy, dlouhodobá sněhová pokrývka, velká voda, ale i komáří kalamita snížily v lesích na Hodonínsku stavy zvěře. Podle předsedy okresního mysliveckého sdružení Radovana Mančíka nelovila některá místní sdružení vůbec například srnčí zvěř.
Nižší úlovky se projevily také na každoroční výstavě trofejí, která se o víkendu konala v hodonínském domě kultury. Například srnčích trofejí na ní bylo 927, což je zhruba o stovku méně než před rokem. Na přehlídce byly povinně vystaveny všechny trofeje. Kromě   srnců se jednalo o 109 daňků, 10 muflonů, 14 lišek, čtyři jezevce a devět kňourů. Právě divokých prasat výrazně ubylo. " Lov prasat je záslužná činnost. Tato zvířata, která mohou přenášet nebezpečné choroby, se přemnožila. Uvažovalo se dokonce o tom, že se budou trávit, což by z našeho pohledu bylo nepřípustné," říká Radovan Mančík. Zatímco u většiny zvířat mají vystavené trofeje nižší hodnotu než v minulých letech, právě u černé zvěře je tomu přesně naopak. Po čtvrt století se totiž na Hodonínku podařilo ulovit kňoura, jehož trofej byla ohodnocena zlatou medailí. Úspěšným lovcem je Pavel Lekavý z Dolních Bojanovic. Lov je sice vyvrcholením myslivecké sezony,   ale tvoří jen malý podíl celoroční práce téměř dvou tisíc členů devadesáti mysliveckých sdružení v okrese. " Činnost myslivců je mnohotvárná a trvá od jara až do zimy. Nejhorší je to právě v zimě, kdy se musí dokrmovat zvěř. Já vždycky říkám adeptům na vstup do mysliveckého stavu: Vážení, lov je až ta třešnička na dortu," tvrdí hospodář mysliveckého sdružení v Uhřicích Jaroslav Bouchal. Právě proto, aby myslivci přiblížili svou práci dětem, začala výstava trofejí už v pátek, kdy byla otevřena pro děti za základních a mateřských škol z celého okresu. Myslivci jim dokonce zaplatili autobusy a připravili pro ně odborný výklad.

MIROSLAV PECHURA

Foto - OBDIVUJÍ TROFEJE. Děti, které přijely na výstavu z mateřské školky v Prušánkách, obdivují srnčí trofej.
Foto - Deník/ Miroslav Pechura

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.