Přihlásit

V Jeseníkách znovu žije rys ostrovid (Šumperský a Jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeseníky
Minimálně tři kusy rysa ostrovida se pohybují po teritoriu Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKO). Ochranáři jsou nadšení. Po jednom století se totiž tento kriticky ohrožený druh vrací zpět do původních lovišť. "Před dvěma týdny jsem při pochůzce objevil stopy rysa ostrovida. V současné době zde žijí tři kusy, ale podle zpráv, které máme, nevylučujeme ani čtyři," sdělil zoolog Ladislav Hajný. Osobně se s vzácnou šelmou setkal naposledy před deseti lety. Od té doby už takové štěstí neměl. Před dvěma lety měli na Správě CHKO informaci i o výskytu mláděte v jesenických horách. Rys je v Jeseníkách, ale nejen zde, vzácností. Dříve se vyskytoval na celém území republiky, ale vlivem osídlování, odlesňováním a dalšími zásahy člověka byl v devatenáctém století vyhuben. Poslední spolehlivý doklad o jeho výskytu v Čechách je z roku 1885. O návrat šelem se ochranáři pokoušejí od konce dvacátého století, kdy na Šumavu vypustili sedmnáct kusů karpatských rysů. "Jde o původní druh zvěře, který před lety zcela vymizel a teď se zase vrací zpět do naší přírody, čemuž jsme rádi. V Jeseníkách má pro život vhodné podmínky a byli bychom rádi, kdyby se podařilo současný stav rysů rozmnožit," uvedl šéf Správy CHKO Jeseníky Jan Halfar. Zatímco ochranáři jásají, myslivci rysa rádi nevidí. Chutná mu totiž spárkatá zvěř. Rys útočí většinou z větví stromů a podle myslivců už srny a laně nemají obranné reflexy a jsou snadnou kořistí. S tím ale ochranáři nesouhlasí. "Myslivci si neuvědomují jeho funkci v biotopu. Dělá tu nejlepší selekci. Díky němu je zvěř zdravá, ostražitá a dobře se vyvíjí. Rys vybíjí jen slabé jedince, kteří se jinak podílejí na degeneraci populace," řekl Hajný. Podle něj by rysů mohlo být v Jeseníkách mnohem více. Jen území CHKO, které zabírá 740 kilometrů čtverečních, by uživilo deset kusů této kočkovité šelmy.

Foto - VZÁCNÁ ŠELMA. Ochránci přírody zaznamenali po mnoha letech v Jeseníkách opět výskyt kriticky ohroženého rysa ostrovida.
Foto archiv

DANUŠE KRČOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.