Přihlásit

Přibývá trofejí srnců, kteří hynou pod koly automobilů (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudim
Myslivci z chrudimského regionu se o víkendu pochlubili veřejnosti svými úlovky. Výstava jeleních, srnčích, mufloních a daňčích parohů patří k tradičním akcím Okresního mysliveckého spolku v Chrudimi.
Hodnotitelská komise měla za úkol posoudit každý exponát. Mezi kritéria jejího posuzování patří věk zvířete, oprávněnost odstřelu a úprava trofeje. Ta se musí povařit ve vodě a vybělit kysličníkem. Obdiv nimrodů a návštěvníků víkendové výstavy sklidily kapitální parohy jelena, které patří k nejsilnějším trofejím v republice. "Byl uloven vloni 27. září Františkem Řípou, generálním ředitelem jaroměřské firmy Karsvit. Ta má pronajatou slavickou oboru od Lesů ČR," informuje člen hodnotitelské komise a oborník ze Slavic Jan Pešek. l Hodnota tohoto jelena je obrovská.
Pokud by ho chtěl odstřelit host, což je na lovech běžné, musel by za to zaplatit milion korun. Na chrudimské výstavě byly k vidění další jelení parohy, kromě slavické obory pocházejí z volné honitby v Posekanci u Proseče.
Mezi šesti stovkami srnčích trofejí bylo hodně těch, jejichž nositelé neskončili život rukou střelce. "Rok od roku přibývá zvěře, která hyne pod koly aut," potvrzuje Jan Pešek. Čtyřicet srnčích parůžků dostalo od hodnotící komise červený puntík. To znamená, že zvíře mělo ještě žít a přivést na svět další potomstvo. Ty, kteří se při pohledu na srnce zmýlili, by mohla postihnout finanční sankce. Zde ovšem záleží na vnitřních stanovách mysliveckých sdružení.

Foto - JELENÍ CHLOUBA. Hodnotitel trofejí Jan Pešek ukazuje kapitální paroží jelena uloveného ve slavické oboře.
Foto - Karel Dvořák

ROMANA NETOLICKÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.