Přihlásit

Budoucímu ještědskému pralesu hrozí stržení oplocení (Liberecký deník

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec
Plánovaný unikátní projekt ještědského pralesa je v ohrožení. Českodubská radnice nařídila strhnout plot, který chrání mladé stromky před okusem zvěře. S iniciativou přišli místní myslivci.
"Odbor výstavby a životního prostředí na Městském úřadě v Českém Dubu rozhodl vydat nařízení o odstranění stavby oplocení v této lokalitě. V současné době probíhá odvolací řízení ve výše uvedené věci na Krajském úřadu Libereckého kraje," uvedl starosta Českého Dubu Jiří Miler s tím, že se k případu nemůže více vyjadřovat, protože jednání je neveřejné.

Myslivcům jde o muflony

"Žádost podalo myslivecké sdružení Proseč, a to proto, že v místě žije již třetí generace muflonů, která zde byla roku 1985 vysazena. Plocha je moc veliká, navíc s námi nikdo nekomunikoval a my si myslíme, že mufloni do přírody patří také," říká Věra Bouzková z Okresního mysliveckého spolku v Liberci.
Ochránci přírody a zároveň vlastníci ohrazeného pozemku se na Ještědu snaží smrkovou monokulturu nahradit přirozeným lesem. Proti tvrzení myslivců namítají, že je protichůdné.
"Myslivci v jedné části své stížnosti tvrdí, že jsme muflonům našim zásahem zhoršili životní podmínky, ale o pár řádků dále si naopak stěžují, že díky našemu plotu neplní plánovaný odstřel, takže jsou mufloni přemnožení," říká Jan Korytář ze Společnosti přátel přírody.
"Takže mufloni mají podstatně zhoršené životní podmínky, ale přitom je jich víc, než by mělo být," dodává Jan Korytář s tím, že mu smysl myslivecké logiky uniká.

Projekt je unikátní

Celý projekt Nový prales vznikl v roce 2004, kdy lidé ze Společnosti přátel přírody zakoupili na Ještědském hřbetu pozemek, aby zde vybudovali přirozený les a jednou i prales. Chtějí tak zamezit dalšímu šíření smrkové monokultury.
Plot vystavěli kolem pozemku proto, aby zabránili zničení zhruba patnácti tisíc sazenic buků, javorů a jedlí, které na pozemku již vysadili.
"Navíc téměř sto procent mladých smrků na našem i okolních pozemcích má ohryzanou kůru. Ta vytváří rány na kmeni, jimiž se dovnitř dostává houba a celý kmen se tak znehodnocuje," vyslovuje obavy před případným odstraněním plotu Jan Korytář.
Proti rozhodnutí Městského úřadu v Českém Dubu podali odvolání. Podle nich jednoznačně kopíroval stanovisko myslivců.

JAROSLAV TAUCHMAN

Foto - VÝSADBA. Společnost přátel přírody pořádá každoročně do Nového pralesa jarní exkurze, kde se návštěvníci mohou na vlastní oči seznámit s tím, jak projekt probíhá a také si zasadit svůj vlastní strom.
Foto archív

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.