Přihlásit

U Aše stojí nejzápadnější pravoslavná kaple (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost


U Horních Pasek nedaleko Aše včera pravoslavný český a slovenský metropolita Kryštof vysvětil novou kapli sv. Huberta a sv. Jiřího. "Je nejzápadnější pravoslavnou kaplí v Česku. Vznikla díky darům a iniciativě místních lidí," řekl iniciátor stavby kapličky Jiří Červenka. "Rozhodli jsme se ji vystavět proto, že je třeba uctívat svatého Huberta a uctívat myslivecké tradice a scházet se s přáteli na místech, která tomu odpovídají," dodal. Stavba kapličky, která má rozměry tři krát tři metry, trvala dva měsíce, přípravy skoro pět let.
 Podle místních, kterých se přišly na vysvěcení podívat desítky, je nová kaple výborný nápad. Podobné kapličky v okolí v minulosti téměř vymizely.
Skutečnost, že stavba byla financována výhradně ze soukromých zdrojů, ocenil hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. "Je to dobré znamení. Kraj sice přispívá na opravy památek miliony korun ročně, ale stále více je vidět, že se o památky začínají starat nebo stavět nově soukromí vlastníci," řekl Pavel.
 Metropolita Kryštof věnoval kapličce repliku ikony sv. Mikuláše, patrona poutníků. Kaple totiž stojí přímo u frekventované cyklostezky. Podle Červenky by Lesy ČR měly u kaple postavit například lavičky, aby se stala místem odpočinku.
 V Karlovarském kraji je podle webových stránek pravoslavné církve sedm církevních obcí. Pravoslavná církev v regionu posílila nejvíce v 90. letech příchodem volyňských Čechů, kteří se usadili například v Rovné na Sokolovsku.

Foto popis: KAPLIČKA. Stavbu kaple svatého Huberta a svatého Jiří inicioval Jiří Červenka. Vznikla ze soukromých peněz.
Foto Autor - Foto - MAFA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Karlovarský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.