Přihlásit

Výstava trofejí dokladuje, jak myslivci pečují o zvěř (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odborná komise odhalila některé drobné přestupky v odstřelu srnců, které označila červeným bodem.

Písecko
Přes sedm stovek trofejí, ponejvíce paroží srnčí zvěře, ale také daňků, jelenů a rohy muflonů, mohou vidět zájemci na výstavě mysliveckých trofejí, spojené s expozicemi dalších přírodních zajímavostí z okresu a unikátní výstavnou prací klatovského řezbáře Jana Boška, v aule Lesnických škol v Písku. Výstava ovšem neslouží jen jako přehlídka paroží, ale měla by být pro mnohé myslivce jakýmsi návodem při dalším chovu zvěře v honitbách. "Máme za sebou dvě extrémní zimy. Jedna byla velmi tuhá, ta letošní naopak neobyčejně mírná. Oba takové výkyvy nejsou pro zvěř ničím příjemným, ale jak se zdá, na Písecku ani jeden z nich neměl nijak katastrofální následky. Loňská tuhá a dlouhá zima zapůsobila dost selektivně, slabé kusy i přes péči myslivců, konkrétně větší přikrmování, nepřežili. Tím ale zůstali do dalšího chovu jen silní jedinci a populace, zejména srnčí zvěře, která je v našich podmínkách tou nejrozšířenější, se zkvalitnila," řekl předseda myslivecké komise okresního spolku Antonín Mála.
Naproti tomu letošní skoro nezima hrozila hodně vzrostlou řepkou, která, pokud tvoří převážnou část potravy, způsobuje smrtelná průjmová onemocnění a u srn neplodnost. "Naštěstí se urodilo hodně žaludů a bukvic, které jako jadrné krmivo nepříznivé působení řepky eliminují. Zvěř tedy měla dostatek obživy, nebyla závislá jen na řepce, a to by se mělo projevit zejména na mláďatech. Plod byl u březích samic vyživován velmi dobře, a tak očekáváme maximálně kvalitní populaci," dodal Antonín Mála. Vystavené trofeje posuzovala odborná komise, jejíž členové barevným označením hodnotili, do jaké míry byl odstřel výchovný. Ani loni se myslivci nevyhnuli několika omylům, které odborníci označili červeným bodem.
"Myslivost je činnost důležitá jako každá jiná tohoto druhu. Pokud myslivci postupují v souladu se zákony a předpisy, jsou důležitou složkou společnosti, která se stará o dobré životní prostředí," řekla při slavnostním zahájení výstavy místostarostka Písku Eva Veselá.
Výstava je přístupná v aule lesnických škol do 2. května.

PAVEL HUBKA

Foto - Přehlídka. Slavnostního otevření výstavy mysliveckých trofejí ulovených v okrese v loňském roce se zúčastnila řada známých osobností. Na fotografii vysvětluje zastupující ředitel Lesnických škol v Písku Antonín Konfršt místostarostce Písku Evě Veselé a poslanci Parlamentu ČR Karlu Kratochvílemu, podle čeho se posuzují a hodnotí srnčí trofeje.
Foto - Deník/Pavel Hubka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.