Přihlásit

Dopadený pytlák (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vskutku dosti nezvyklým způsobem podařilo se odhaliti letitého pytláka, loupícího nejen v panských, nýbrž též v městských lesích tachovských. Před dvěma dny projížděl náměstím na kole jeden místní obyvatel, jehož jméno bohužel nemůžeme uveřejniti. Mladý muž, sotva třicetiletý, měl na zádech obrovský tlumok a tak tak udržoval přímý směr. Když se přiblížil zhruba do středu náměstí, vběhl mu do cesty velký pes a zuřivě na něj štěkal. Muž se jej snažil odehnati nadávkami, posléze kopanci a přestal věnovati řízení bicyklu. Nevšiml si tak, že vjel na vysoký obrubník, o nějž se mu zaseklo přední kolo. Jelikož se muž věnoval jiné činnosti, neudržel se v sedle a přeletěl přes řídítka na tvrdou dlažbu. Dopadl přímo na hlavu, načež pozbyl vědomí. Při pádu se mu otevřel tlumok a jeho obsah se částečně rozsypal kolem. Několik svědkův uvedlo, že spatřilo zajíce a bažanty. K místu se seběhlo velké množství lidí a někteří pomáhali nešťastníka křísiti.
To se vskutku podařilo ještě předtím, než se objevil strážník. Ještě omámený muž posbíral zvěřinu do tlumoku, poděkoval a rychle se poohlížel po bicyklu, aby zmizel. Vsedl na něj a snažil se zmizeti. Přivolaný strážník posléze zjistil, že se muž choval velice podezřele a dozvěděl se rovněž, co měl v batohu. Počal tedy prchajícího cyklistu pronásledovati a poměrně úspěšně, neboť muž byl jednak zraněný a především jeho bicykl utrpěl nárazem do pevného kamene. Po pěti minutách stíhání strážník uprchlíka dopadl a přinutil jej otevříti jeho zavazadlo. Muž se snažil lháti, že si veze výslužku od svých příbuzných, posléze si vymyslel, že zvěřinu zakoupil v Plané, a na dotaz u kterého živnostníka, nedovedl odpověděti. Strážník tedy odvedl muže s sebou. Šetřením vyšlo najevo, že tento byl již v minulosti souzen pro lesní pych, páchaný v městských lesích. Tehdy upytlačil pouze jednoho bažanta. Při současném zadržení měl při sobě pět zajícův, dvě koroptve, dvě kachny a dva bažanty. Všeckna zvěřina byla velice čerstvá. Posléze se ukázalo, že muž jest pravidelným návštěvníkem panských lesův, odkud jej několikráte vykázali, protože u něj nalezli pytlácké potřeby. Vzhledem k mužově závažnému provinění byl tento předveden před okresní soud, kde nad ním bude do příštího týdne vynesen rozsudek.

Zastřelený pes

Včera byl v knížecí aleji ve směru na Svatou zastřelen velký lovecký pes, kříženec. Zvíře totiž pronásledovalo dvě malá dítka, která se před ním musela ukrýti dokonce ve vodě. Dva sourozenci, Johann a Edelheit Klimsovi se právě vraceli od svojí tety, když za sebou zaslechli štěkot. Uviděli velkého psa, jenž se k nim velice rychle přibližoval a dali se na útěk. Starší, devítiletý, chlapec však správně usoudil, že mu nemohou utéci a přesvědčil svoji od dva roky mladší sestru, aby s ním vskočila do řeky. Přestože jest v řece poměrně dosti vody po jarním tání, podařilo se oběma dětem doplavati na druhý břeh. Pes doběhl k místu, kde dítka do vody skočila a vydal se ihned ze nimi. Strhl ho však proud a musel se tedy vrátiti nazpět. Chytré zvíře si však vědělo rady a seběhlo kousek níže po proudu, kde se řeka stáčí a nemá takovou sílu. Pes skočil znovu do vody a přibližně uprostřed říčního toku jej zasáhla kule neznámého střelce. Z pozdějšího vyšetřování vyplynulo, že psa zastřelil jeho majitel, jenž běžel v jeho stopách. Muž uvedl, že pes jej najednou napadl, když se spolu navraceli z lesa, kde jest tento zaměstnán jako pomocník revírníka. Shodou okolností u sebe měl pušku a psovi se ubránil, avšak tento utíkal po cestě dále. Když jej dostihl, pochopil, že nebohá dítka byla v ohrožení života a neváhal psa utratiti. Zvíře bylo poslána do Pasteurova institutu do Vídně, aby u něj byla potvrzena neb vyloučena případná nákaza vzteklinou. Obě dítka se v pořádku zotavila a majitel odevzdal rodičům jistý peněžní obnos za újmu, jež jim jeho zvíře způsobilo.

Připravil Miroslav Vetrák

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.