Přihlásit

Myslivci budují napajedla zvířatům, snahu jim komplikují vandalové (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pojizeří
Nezvykle dlouhé sucho komplikuje život zvířatům. Myslivci se proto rozhodli vybudovat v honitbách provizorní napajedla. Jejich snahu však maří vandalové.
"Je překvapivé, že se stále častěji i napáječky, stejně jako ostatní myslivecká zařízení, stávají terčem vandalismu.
Mnohá žlabová napajedla jsou rozbíjena a fóliová záměrně propichována," svěřil se mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Jiří Šilha s tím, že tato činnost myslivců není službou jenom pro zvěř, ale napáječky využívají všechny druhy zvířat, žijící v honitbách.
Myslivci budují dva druhy provizorních napajedel. Prvním je přírodní koryto naplněné vodou, druhým umělé jezírko s fólií nataženou po dně a přikryté zeminou, aby voda neprosakovala.
Kromě vandalských ataků musejí myslivci řešit i pravidelné dodávky vody, která již za několik dnů vysychá. Častěji se proto kloní k budování velkoobjemových umělých jezírek, kde voda déle vydrží a doplňuje se cisternou nebo nejlépe dešťovými srážkami.
Častým jevem u napajedel bývá také utonutí mláďat, která spadnou do vody a již se nedokážou dostat na břeh. Proto myslivci do každého napajedla ponořují dřevěné prkno a vybízejí lidi, aby ho za žádných okolností z vody nevytahovali. Může totiž zvířatům zachránit život.

TOMÁŠ LÁNSKÝ

Vyšlo také v: Turnovský a semilský deník

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.