Přihlásit

Květen je měsícem narození mláďat, lidé musejí být ohleduplní (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníci lesa by se měli pohybovat tiše a nenarušovat jeho klid.

Prachaticko
Začal květen, což pro myslivce znamená udržování klidu v honitbě a obeznání kvality mladých srnců. Jelikož u samic spárkáté zvěře končí vývoj jejich plodů, je na místě dodržování zákazu volného pohybu psů a také motorkářů v honitbách.
"S nástupem senosečí budou myslivci s pomocí lovecky upotřebitelných psů vyhánějí zvěř ze sečených porostů," informoval Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ).
Spárkatá zvěř v květnu dokončuje výměnu srsti za letní, podle rychlosti přebarvování lze hodnotit i zdravotní stav jedinců. Koncem května se začnou objevovat druhé vrhy zajíců a spárkatá zvěř bude klást mláďata. Lze spatřit také bachyně s malými selátky. V souvislosti s těmito událostmi zvyšují myslivci své stráže v lesích. Lidé, kteří jsou v lese, by se měli chovat opravdu tiše. Bezohledné chování je pro zvěř velmi škodlivé.
"Pokud někdo nalezne opuštěné mládě na louce či v blízkosti lesa, je nutno jej ponechat na původním místě a co nejdříve nejkratší cestou se vzdálit od tohoto místa, aby nezanechal pachovou stopu v blízkosti mláděte. Pokud bychom se mláďat dotýkali, můžeme je svým chováním odsoudit na smrt, protože ho matka již nemusí přijmout," sdělil dále Jiří Šilha.
Květnem začíná také lovecká sezona. Od šestnáctého května se myslivci zaměří na lov srnců. Předmětem lovu jsou pouze slabí "paličkáři". Počet lovených kusů je stanoven individuálně pro každou honitbu na základě jarního sčítání zvěře. "Nejsou výjimkou honitby, ve kterých se díky vysokým ztrátám na silnicích a železnicích neloví zvěř vůbec," konstatoval na závěr Jiří Šilha.

LUKÁŠ MAREK

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.