Přihlásit

Řepka v nádrži auta? (Bruntálský a Krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opavsko
Zemědělci se radují, myslivci, kteří se obávají škod na zvěři, bijí na poplach. Přesto stále větší část Opavska dostává žlutou barvu. "Pokud bude návrh schválen, může přispět ke zlepšení obchodování s řepkou olejnou. Zaručený odbyt této komodity přispěje k nastartování energetického programu v zemědělství," řekl předseda opavské Agrární komory František Mariánek. Určitým problémem většího pěstování je skutečnost, že řepka zapleveluje pole, a proto musí být odstup jejího pěstování na stejné ploše minimálně čtyřletý. Vloni bylo řepkou na Opavsku a Ostravsku osazeno celkem 8130 hektarů. "Letošní počty ještě podchyceny nemáme, statistiku budeme dělat až v červnu, ale je předpoklad, že se plochy s řepkou zvýší. Její pěstování bude pro zemědělce znamenat pravidelný odbyt a ustálené ceny na slušné úrovni," konstatoval náměstek ředitele opavské Zemědělské agentury a pozemkového úřadu Jaroslav Baránek. Nadšení zemědělců pro pěstování řepky olejné však rozhodně nebudou sdílet myslivci, kteří se obávají nárůstu škod na zvěři. Především srnčí se v zimě a brzy na jaře shromažďuje na polích s touto plodinou, která jim pro nasládnou chuť jde vyloženě k duhu. Méně však už jejich organismu, pro který ve velkém množství znamená vážné zdravotní problémy, vedoucí často až k úhynu. Poslaneckou sněmovnou návrh Agrární komory na přidávání metylesteru řepky olejné do nafty už prošel, a pokud záměr schválí i Senát a prezident republiky, bude o něj nafta obohacována už od září letošního roku. Riziko zatím představují možné daňové úniky, protože z biosložky není odváděna spotřební daň, která pohonné hmoty prodražuje. Dosud chybí i systém kontroly, zaručující, že nafta bude prodávána se skutečně uváděnými hodnotami. Ve světě jsou biopaliva běžná a jejich podporu nařizuje také evropská směrnice.
Tomuto požadavku se přizpůsobují i výrobci automobilů.

JITKA HRUŠKOVÁ

Foto - OPAVSKO ŽLOUTNE. Na stále více polích roste řepka olejka. Tato rostlina se už brzy zřejmě bude přidávat do nafty. Zemědělci to vítají, myslivci však jejich nadšení nesdílejí. Rostlina je totiž nebezpečná pro zvěř.
Deník/Martin Beneš

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.