Přihlásit

Rezervace musí ustoupit muflonům, řekl úřad (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec
Zánik hrozí Novému pralesu na libereckém Ještědu. Ten měl být soukromou rezervací, kde chtěli ochránci ze Společnosti přátel přírody vytvořit kus přirozeného lesa.
Stavební úřad v Českém Dubu však rozhodl, že téměř jeden a půl kilometru dlouhé oplocení kolem lokality je nepovolená stavba a ochránci ho musí odstranit. Místní myslivci si totiž stěžovali, že plot rozehnal stádo muflonů a oni neplní plán odstřelu. Bez plotu však nově vysazené listnaté stromy nepřežijí, přemnožená zvěř by je spásla. "Vycházeli jsme z toho, že povolení není nutné," uvedl předseda Sdružení přátel přírody Jan Korytář. Oplocenky totiž zřizují lesníci na stovkách míst v celé republice k ochraně mladých stromků před okusem. Umožňuje to lesní zákon.
Stavební úřad však situaci vyhodnotil jinak. Namísto původních listnáčů chrání nepůvodní muflony. "Nebylo to posouzeno jako oplocenka, kvůli velkému rozsahu," říká Petra Mocová z odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu v Českém Dubu. Zároveň přiznává, že pro své rozhodnutí nemá úřad příliš silnou oporu. "Žádný zákon přesně neříká, co je oplocenka a jakou může mít maximální možnou rozlohu," dodala Mocová. Ekologové se proti rozhodnutí odvolali. Dokud nerozhodne kraj, plot bourat nebudou.

(dal)

Vyšlo také v: Blanenský deník, Brněnský deník, Břeclavský deník, Českolipský deník, Děčínský deník, Domažlický deník, Hodonínský deník, Hradecký deník, Hranický deník, Chebský deník, Chomutovský deník, Chrudimský deník, Jablonecký deník, Jičínský deník, Karlovarský deník, Klatovský deník, Krkonošský deník, Kroměřížský deník, Liberecký deník, Litoměřický deník, Mostecký deník, Náchodský deník, Olomoucký deník, Orlický deník, Pardubický deník, Prostějovský deník, Přerovský deník, Rokycanský deník, Rychnovský deník, Slovácký deník, Sokolovský deník, Svitavský deník, Šumperský a Jesenický deník, Tachovský deník, Teplický deník, Turnovský a semilský deník, Ústecký deník, Valašský deník, Vyškovský deník, Zlínský deník, Znojemský deník, Žatecký a lounský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.