Přihlásit

V Jirkově se vedou diskuze nad pronájmem honitby (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opoziční zastupitelé požadují vyhlásit výběrové řízení na nájemce honitby. Radním se to zdá nebezpečné.

Jirkov/Pronajmout, nepronajmout, jestliže ano - vyhlásit nebo nevyhlásit výběrové řízení? Těmito otázkami se na svém posledním zasedání zabývali jirkovští zastupitelé při projednávání osudu městské honitby.
Jirkov, lépe řečeno městská organizace Lesy města Jirkova, spravuje zhruba dva tisíce hektarů honitby. Radnice chce honitbu s největší pravděpodobností pronajmout soukromému nájemci. Tomu nasvědčuje i fakt, že radní uložili Lesům města Jirkova připravit podklady pro rozdělení honitby na dvě části. "Ta úvaha tu je. Rozhodovat se ale bude na podzim nebo příští rok," řekl městský radní Pavel Klier. Zároveň ale přiznal, že rada má horkého kandidáta v osobě Antonína Herzána, majitele hotelu Lesná. Jak také před časem řekla tisková mluvčí jirkovské radnice Eva Braumová - "předpokládaný výnos z pronájmu obou honiteb by mohl dosáhnout přibližně šest set tisíc korun ročně."
Záměr pronajmout honitbu nenarazil na schůzi jirkovského zastupitelstva na žádnou větší kritiku. Opoziční zastupitelé ovšem kritizovali postup při výběru nájemce. "Měli byste vyhlásit výběrové řízení, protože se přihlásí více zájemců. Když ho nevyhlásíte, jak potom můžete vědět, že ten váš zájemce je opravdu ten nejlepší?" ptala se radních opoziční zastupitelka za ODS Dana Jurštaková. Radní Pavel Klier na to reagoval. "Ze zákona vyhlásit výběrové řízení nemusíme. Důležitá v tomto případě není nabídnutá cena za pronájem, ale myslivecký záměr," řekl Klier. Pár argumentů si schoval i pro Deník. "Vybrat někoho, koho vůbec neznáme, je velmi nebezpečné. Ať sepíšeme jakoukoli smlouvu, kde budeme mít záruku, že honitbu do roka nebo dvou kompletně nevystřílí? Potom už by nám honitba byla k ničemu," argumentoval.

ONDŘEJ ČERMÁK

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.