Přihlásit

V preparování objevoval objevené (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový Dům
Usadil se na Křivoklátsku, ale jeho cesta za novým domovem připomínala tažné ptáky. Od Jeseníku přes Šumavu až do malebné vesničky Nový Dům. Celá léta se těšil na idylku, kdy usedne před voliéru a bude naslouchat zpěvu opeřenců. Pavel Augsten nebyl jen náruživý ornitolog. Ve výčtu profesí jsou obory lesník, dřevorubec, cestář, lidový myslivec, ornitolog a v neposlední řadě preparátor trofejí.

Koníček

"Zprvu jsem si posílal zvěř vycpat. Řekl jsem si, že to zkusím sám. V preparování jsem samouk a tak v tomto oboru jsem objevoval dávno objevené. První můj výtvor byla sojka a s odstupem času říkám, že to byla hrůza. Hlavně musíte to zvíře znát a udělat jej v přirozeném postoji. Stáhne se kůže s peřím a vypere, obere se svalovina, tělíčko se udělá z dřevité vaty, zlomená pera se opraví, natře se různými přípravky a připevní se skleněné oči," řekl Pavel Augsten. Jak jednoduché. Složitější ale je vypreparovat exotická zvířata a mezi ně patří opice a hadi. Preparátor je vlastně sochař. Pod jeho rukama prošli i psi ratlíci, čivava, myši i dvoumetrový krokodýl. Jeho mini dílnu zdobí mufloní trofeje, kuny, bažant zlatý, kachny, straka, liška a nejrůznější ptáci. A když se to umí, dostane se exemplář až do Národního muzea. "Já jsem se ptáčníkem snad narodil. Odchovat třeba stehlíka je umění. Ve voliéře hnízdí strnad, hejl, konopka, stehlík, čížek, zvonohlík, čečetka a slavík. Dneska pomalu mizí i vrabci," dodal ornitolog. Ochránce ptactva sledoval a nahlašoval například přílety vlaštovek. V jeho oblasti našel luňáky hnědé, krkavce i kulíška nejmenšího. Při tom nejdůležitější je dokázat a doložit počet ptáků a kde hnízdí. Spolupracoval na dvou atlasech hnízdění ptactva. Milovník všeho živého měl ochočenou lišku a divočáka Bohouše. Vypráví se příběhy, jak s Bohoušem chodil do lesa, po návsi i do hospody a svoje místo měl v obýváku na sedačce. Jeho pochoutkou byla slepice, ale vždycky souseda. "Měli jsme ochočenou vránu a paradoxem bylo, že soused Vrána má psa a ten ji zakousl. Dřív jsem chodil do lesa na škodnou, ale dnes je mi divočáků líto. Pomalu bych nad nimi brečel. A co mě trápí? Všechno se staví ze skla. Protihlukové bariéry na dálnicích, čekárny, skleněné paláce a to je velké nebezpečí pro ptáky," řekl zklamaně ochránce ptáků Augsten.

Foto - JAKO ŽIVÁ je vypreparované kuna a zlatý bažant od Pavla Augstena z Nového Domu.
Foto - Deník/Břetislav Kostka

(kos)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.