Přihlásit

Déšť zachránil zvěř před žízní (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Dlouhodobé teplé počasí k velké spokojenosti myslivců konečně vystřídal několikadenní déšť. Sucho ale některé nimrody pořádně potrápilo, proto museli sáhnout ke krajnímu řešení: nosili lesní zvěři vodu. Ta totiž bez tekutin nevydrží, stejně jako člověk, takřka ani jeden den. Zvěř by sice mohla za vodou zamířit k potůčkům, ale tu je podle jednatele kroměřížských nimrodů Jana Buksy voda ve většině případů otrávená. Stejně tak i studánek je  regionu málo. "Kdejaká louka byla dříve podmáčená, voda je však nyní z těchto míst odváděná pryč. Zvěř proto nese sucho těžce. Voda v potocích je otrávená, kvůli lidem hodně zpěněná. Studánek je také málo, takže zvěř nemá z čeho pít. Na vině jsou také lány, jež jsou obrovských rozměrů, a tudíž bez možnosti vody," posteskl si Jan Buksa s tím, že nejhůře sucho snáší mladá zvěř. Jediným řešením je podle něj budování napajedel a obnovování studánek. "Je potřeba pro takové situace budovat kamenná koryta zapuštěná do země, takzvaná napajedla. "Do těchto zařízení, která se už na některých místech regionu nachází, jsme museli přinášet vodu. Vždyť ani člověk bez této tekutiny nevydrží. Situace byla špatná především v rovinách, ve směru na Hulín a Břest," podotkl Buksa. Potoky zatím vyschlé nejsou, ale pro zvěř jsou často nedostupné. "Kvůli rekultivaci jsou vydlážděné," vysvětlil Buksa. Několikadenní déšť už situaci uklidnil." Tráva je vlhká, takže zvěř touto formou do sebe dostává vodu, která se už naštěstí drží i v různých prohlubních. Kdyby zase nastala extrémní vedra, pak bychom museli opět nosit vodu," dodal Buksa.

Problém není celoplošný

Krizovou situaci naštěstí nezaznamenali například myslivci v oblasti Hostýnských vrchů či Chvalčova. "Potoky byly pro zvěř prameništěm. Kdyby zeslábly, bylo by to horší," sdělil chvalčovský nimrod Jindřich Klíma. "Zvěř měla dostatek vody v potůčcích. Horší to bylo v případě zelené potravy. Témoc nebylo. Kdyby nebyla ranní rosa a občas nesprchlo, pak bychom museli také nosit vodu," dodal myslivec František Durďák Hostýnských vrchů. Podle meteorologů by v nejbližších dnech mělo být velmi teplo, po víkendu se ale ochladí a možná opět zaprší. "Zda bude léto suché, to bych nehodnotil, počkám si raději. Odhady bych přenechal klimatologům a těm, kdo se zabývají pranostikami," konstatoval Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Pro myslivce tudíž nezbývá nic jiného než sledovat počasí a doufat, že se dubnové sucho už nevrátí.

JARMILA KUNCOVÁ, MICHAL FOLTA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.