Přihlásit

Nejlepší kniha musí být o lidech (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KARLOVA STUDÁNKA (ája) - Být myslivcem, to zdaleka neznamená být jen lovcem. Ota Bouzek má s myslivostí spojeny i další koníčky - psaní a ilustraci knih o lese, zvěři a lidech.

Vystudoval vysokou školu v Brně, stal se lesním inženýrem a záhy se dostal do Jeseníků. "Jsem z Přeštic, ale tady se mi naskytlo zaměstnání i s bytem," řekl Ota Bouzek. Už je tu čtyřiatřicet let. Jedenáct let byl fořtem na Bílém Potoce, teď žije v Karlově Studánce. Role lesáka a myslivce se podle něj přirozeně snoubí, ale za svou nejkrásnější životní roli považuje roli dědečka dvou malých vnoučků.
Ota Bouzek zahajoval před týdnem den myslivosti v Karlově Studánce a také výstavu mysliveckých trofejí, úžasných fotografií z jesenické přírody a také kreseb a pastelů. Právě výtvarné práce jsou jeho dílem a kdo četl jeho knihy, nebo jimi alespoň listoval, poznává přirozeně i jeho ilustrace.
"Zatím jsem napsal šestnáct knih, prakticky všechny s tématikou přírody. Ta poslední, kterou dokončuji, je mi nejbližší, jde už o lidské příběhy, které jsem za ta léta poznal. Bude se jmenovat Lesem vonící příběhy," vyznal se lesák, myslivec, spisovatel a výtvarník. Zatímco si své první knihy musel sponzorovat, dnes už podobné starosti neřeší: "Pražské vydavatelství Erika mi vydalo už šest knih a mou poslední vydá letos. Pořád na textech něco upravuji, někdy i dvakrát celou knihu. Teď cítím, že to má "šťávu", jde o příběhy lidského štěstí i neštěstí, o životě lidí v téhle oblasti."
Těší se, že v důchodu toho stihne ještě více, třeba získá větší lehkost při kreslení, rád by se více věnoval pastelům. "Nemám výtvarný základ, moc mi to nejde," řekl skromně, ale obrázky hovoří o opaku. Ota Bouzek získal uměleckou cenu Českomoravské myslivecké jednoty, stejně tak jeho kolegové Jiří Mlčoušek a Jaroslav Orlík. "Je to pro nás skutečná pocta, pan Orlík získal cenu letos, pan Mlčoušek loni. Jiří Mlčoušek je v naší republice patrně největší odborník na kamzíky," upozornil. Zdá se, že má stále dobrou náladu, každopádně se těší přejícímu zázemí. "Manželka mě v mých zálibách podporuje, nebrání mi věnovat se tomu, co mám rád," dodal Ota Bouzek.

Foto - Spisovatel a lesák Ota Bouzek v rozhovoru s triem trubačů z Jeseníku.
Foto - ALENA KIEDROŇOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.