Přihlásit

Přehnaný zájem mládě zabije (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strakonice
V přírodě může být nebezpečno, varují veterináři. Míní tím například kontakt člověka se samicí s mláďaty. "Právě teď se v přírodě vyskytuje mnoho mláďat, ptáků, zajíců, srnčí zvěře. Nedoporučujeme na ně sahat ani se je nesnažit zachraňovat. V naprosté většině případů jsou rodiče nablízku, a poté, co se návštěvník lesa vzdálí, se ke svému mláděti navrátí," uvádí mluvčí Státní veterinární správy v Praze Josef Duben. "Vesničtí lidé bývají obeznámeni. Varování se spíše týká rekreantů z města," poznamenal za okresní myslivecký spolek Luděk Bělohlav. Jde-li o mládě-sirotka, což bývá zjevné podle mrtvé matky, měl by nálezce oznámit místo obci kvůli předání zvířete do záchranné stanice anebo mysliveckému hospodáři a mládě neodnášet. "U dravců se může stát, že se mládě teprve učí létat, a tím, že ho lidé odnesou do "bezpečí", ho zabijí," dodal Bělohlav. Ne každý je v péči o zvíře fundovaný a vytrvalý.
Volně žijící živočichy si nelze trvale ponechat doma. "U chráněných druhů je nutné věc oznámit orgánu ochrany přírody a zvířata, jakmile to jejich stav dovolí, vrátit zpět do původního prostředí," říká Duben.

(sp)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.