Přihlásit

Psi mohou zvěř v lese uštvat (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice/Příroda je plná mláďat zvěře i ostatních živočichů. Největším nepřítelem čerstvě narozených mláďat zvěře jsou volně pobíhající psi, zemědělská technika a neinformovaní lidé. Mláďata jsou proti volně pobíhajícím psům bezbranná, ti je dokáží zadávit. Majitelé psů by se proto neměli stydět používat vodítko. "Stále častějším jevem je venčení psů z koňského sedla či z auta, což je ke zvěři ještě bezohlednější," říká Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.

Jaké máte zkušenosti?

Stovky kusů spárkaté zvěře každoročně nacházejí myslivci stržené toulavými či venčenými psy. Uhynulou zvěř mají na svědomí nezodpovědní majitelé psů, kteří se bez vodítka ve volné přírodě mění v šelmy. K tomuto jevu dochází zvláště v příměstských oblastech. Stále častější je venčení psů s majitelem jedoucím na koni či v autě. Majitelé si svých čtyřnohých miláčků "na procházkách" příliš nehledí. Psi nemají vodítko a když spatří zvěř, vydají se ji pronásledovat. Koně ani auta se zvěř nebojí a tak se venčení psi mohou dostat snáze do kontaktu se zvěří. Domácí mazlíčci nemají jen tuto výhodu. Dostávají pravidelnou stravu, žijí v optimálních podmínkách se stálou veterinární péčí.

Má zvěř nějakou šanci uniknout?

Je pravdou, že srnčí zvěř může bez problémů pronásledovateli utéct, ovšem při březosti, mokrém terénu či oranici je pro ní únik v rychlém tempu fyzicky velmi náročný, zvláště při vyšším stupni březosti nebo těsně po porodu. Mláďata jsou proti takovému útoku zcela bezbranná. To si majitelé hýčkaných mazlíčků neuvědomují a nedokáží si připustit, že by zvěř mohla trpět.

Co čeká neposlušné návštěvníky lesa?

Teoreticky může myslivecká stráž v honitbě usmrcovat psy, kteří mimo vliv majitele ve vzdálenosti větší než 200 metrů od obydlí pronásledují zvěř. Nesmí se však jednat o služební, slepecké, lovecké či pastevecké psy, kteří se při výkonu služby vzdálí od vedoucího jen přechodně. Myslivecká stráž může využít ustanovení platných zákonů a volně pobíhající psy štvoucí zvěř zastřelit, ale to žádný myslivecký hospodář či myslivecká stráž jen tak nedovolí. Celou věc se nejprve snaží řešit domluvou, nejprve upozorní majitele a snaží se mu vysvětlit důsledky tohoto chování. Jde přeci jenom o sousedské vztahy, které jsou stále respektovány.

(pem)

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.