Přihlásit

Soud s pytlákem oddalují zmatky (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Soud si pozval nesprávnou svědkyni, znalec balistiky nedorazil vůbec

Brno - Král pytláků. Jinak už Josefu Konečnému z Ořechova téměř nikdo neřekne. Před dvěma lety v opilosti střílel z lovecké zbraně v Ořechově a sousedních Syrovicích. Jedna z kulek zasáhla i mladíka, který projížděl kolem. Když policie vtrhla do Konečného domu, našla desítky nelegálně držených zbraní a lovecké trofeje v hodnotě asi osmi milionů korun. Opilost teď může Konečného stát až osm let svobody. Včera se zodpovídal před soudem z ublížení na zdraví.
 Očekávaný rozsudek ale nepadl. Přelíčení bylo naopak plné zmatků. Polovina svědků se nedostavila, naopak jednu ze svědkyň si soud předvolal omylem.
 Ludmila Fialová se podle policejního zápisu účastnila noční prohlídky v Konečného domě, při které policie zajistila třináct pytlů se zbraněmi. "V Ořechově jsem nikdy nebyla," bránila se ale žena.
 Její jméno se u případu zřejmě ocitlo omylem. Kromě tvrzení svědkyně, že nikdy u Konečného doma nebyla, nesedí ani datum na policejním protokolu. Žena by se musela prohlídky účastnit čtyři dny předtím, než vůbec opilý Konečný začal střílet. "Protokol je z šestnáctého, ke střelbě mělo dojít ale až dvacátého," přiznal soudce Antonín Krátký. Sama Fialová netuší, kdo její jméno s případem spojil. "Byla jsem u policejního zásahu jen jednou. Když se v Brněnské přehradě hledala nějaká zbraň," krčila rameny. Soud tak patrně spletl dohromady dvě kauzy.
 Rozčilená od soudu odcházela i svědkyně Jana Seidlová. Už poněkolikáté přijela zbytečně, nedostavil se totiž balistik, kterého státní zástupce u jejího výslechu chtěl. "Takže znovu?" ptala se se zjevným znechucením Seidlová. Přitom právě ona může soudu poskytnout klíčové svědectví. To do jejích oken Konečný podle policie střílel, protože ji vinil ze svého zkrachovalého manželství. Kromě bývalého policisty, který byl při prohlídce Konečného domu, před soudem vypovídal jediný svědek. Václav Trenz, dnes již bývalý předseda mysliveckého sdružení v Ořechově. Jako jeden z mála viděl to, co policisté našli v Konečného domě. Zajišťoval také likvidaci masa, které objevili v mrazáku, a některých hnijících trofejí. O funkci předsedy myslivců paradoxně přišel stejně jako Konečný. Pro pytláctví.

Foto popis: PYTLÁK. Dokud Josef Konečný střílel jen po zvěři, vše mu procházelo. Pak ale omylem trefil člověka.
Foto Autor - Foto - MAFA - OTTO BALLON MIERNY

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.