Přihlásit

Myslivci varují: Bachyně mohou být nyní nebezpečné (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poohří
Potkat v těchto dnech v okolí Radošova bachyni s mláďaty není nikterak výjimečné. Takové setkání však nemusí být právě příjemné a bezpečné. Přesvědčil se o tom před několika dny i Karlovarák Petr Hora, který se za tmy vydal do chatové oblasti na druhý břeh Radošova. Výskyt divokých prasat je v okolí Radošova nyní hojný. Nemají se totiž kde napít, a tak scházejí z lesa k řece Ohři.
"Nejdříve jsem viděl jedno mládě. V té tmě jsem si myslel, že je to štěně. Když ale za ním přibíhala další a další zvířátka, došlo mi, že jde o selata. Pak jsem za sebou uslyšel ten nepříjemný zvuk, chrochtání bachyně," vypráví Hora.
Okamžitě se dal na úprk, bachyně ale za ním. "Takový strach jsem snad ani v životě neměl. Už jsem si myslel, že jsem na ni vyzrál, že jsem ji dostatečně utekl. Najednou jsem ale cítil, jak mě málem nabrala na kly," dodává Karlovarák.
Podle odborníků měl štěstí. "Bachyně v době vyvádění mladých mohou být opravdu nebezpečné. Páráky a klektáky, jak se říká zubům kanců, dokáží člověku způsobit hluboké tržné rány," říká myslivec František Mikeš.
Jak se tedy má člověk v případě, kdy potká bachyni, zachovat? "Jednoduchá rada zní - utéct na strom. Obecně ale platí, že i když jde člověk sám, měl by v lese mluvit. Kanci mají výborný sluch, a pokud člověka uslyší, dostanou z něho strach, a raději před ním utečou," radí myslivec.
Lesy kolem Radošova, které se nacházejí na území Vojenského újezdu Hradiště, se přitom divokými prasaty podle myslivců jen hemží. "Je tam totiž poměrně klid. Dokonce v nich pobývají i trofejní jeleni, mufloni či jeleni sika," říkají myslivci.
Problém podle starosty Kyselky Josefa Janáta je nyní hlavně v počasí. Kvůli suchu nemá totiž zvěř v lese klasické zdroje vody. "Schází tak k řece, kde je v těchto dnech často vidět," uvádí starosta Kyselky. Více obezřetní by měli být při průjezdu Poohřím také řidiči. Silnice totiž vede právě kolem řeky Ohře, kam chodí pít i vysoká zvěř.
"S divokou zvěří jsme se už naučili žít, dělá ale občas problémy. Během letošní zimy například kanci rozryli řadu zahrad. Někteří lidé si tak už na ploty dávají proti nim odpuzovače," dodává Janát.

JANA KOPECKÁ

Foto - DOKÁŽÍ ZAÚTOČIT. Myslivci dobře vědí, že bachyním se v době, kdy vyvádějí svá mláďata, má člověk raději obloukem vyhnout.

Ilustrační Foto - Ladislav Cinegr

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.