Přihlásit

Termokamera může o žních chránit mláďata (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava/Záchranu pro tisíce mláďat, které rok co rok o senoseči a žních najdou krutou smrt v žacích lištách sekaček a kombajnů, chystá pomocí termovize Josef Sklenář z biofarmy Sasov. V těchto dnech testuje speciální kameru švédské výroby, citlivou na tepelné záření. "Kdo zažil mládě s usekanýma nohama, které musí z milosti rychle zabít, si o žních určitě vybaví nepěkný zážitek. Dlouho jsem uvažoval o tom, jak mláďata zachránit, a termovize se mi zdá jako docela dobrý nápad. Monitor zjistí teplo před žací lištou, a když o zvířeti víme, už má naději na přežití," přiblížil Sklenář. Podle dostupných informací nikdo v tuzemsku nepoužívá termovizi ani jiný elektronický prostředek k zjišťování živých tvorů na polích před žacími lištami sekaček a kombajnů.

Dražší model stojí 300 tisíc

"Informace o zkouškách pana Sklenáře mě velmi překvapila. Máme přes sto mysliveckých sdružení a každé hlásí o senoseči úhyny posekáním. Odhadem na Jihlavsku žací stroje zahubí každoročně několik tisíc mláďat většinou srnčí zvěře. Termovize by neblahý stav mohla snížit," prohlásil předseda Okresního mysliveckého spolku v Jihlavě Jan Jonáš. Farmář Josef Sklenář zatím testuje ruční termokameru. Později chce použít dražší model, nainstalovaný přímo na žací liště, aby snímal neposečenou trávu či obilí v nejvhodnějším úhlu. "Takové zařízení by mohlo přijít na 300 tisíc korun. Dopředu počítám s tím, že by se termokamera dala připojit k řídící elektronice, která by reagovala na teplo živého tvora vypnutím motoru," vysvětlil farmář. Nyní zkouší termokameru a vymýšlí taktiku jak dál. "Počítám, že na poli necháme netknutý ostrůvek, v němž si mládě najde později matka. "Nejlépe bude nechat tam vyděšené zvíře zalehlé, protáhnout se a ostrůvek objet. Člověk pak nebude mít trauma, že musel zraněné zvíře dorazit," uzavřel Josef Sklenář.

STANISLAV JELÍNEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.