Přihlásit

Oborníci se brání nájezdům pytláků (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poběžovice/Pocity, jakých se v posledních týdnech obávají oborníci na Poběžovicku a Horšovskotýnsku, zažila minulý týden chovatelka muflonů z Poběžovic.
Plot do její obory si v noci prostříhal neznámý pytlák a odnesl odtud čtyři kusy z chovného stáda. Majitelka vyčíslila vzniklou škodu na 200 tisíc korun. "To se mi zdá hodně, ale fakt je, že je to hrozný pocit. Pipláte se s tím a najednou nemáte nic z chovu, trofej ani maso. Pytlačit zvěř v oboře je hyenismus," rozčiluje se Bohumil Dušek, který má na starosti oboru v nedalekém Otově. Také on už několikrát zažil nájezd pytláků. "Naposledy nám v době hájení střelili daňka s trofejí, která kvalitou mířila mezi špičku u nás, ale i v zahraničí. Jenže ho střelili špatně a daněk jim utekl. Našel jsem ho tehdy v lesíku při ranní pochůzce," vzpomíná otovský oborník.
Pytlákům, kterým hrozí v případě dopadení až dva roky za mřížemi nebo pokuta, se oborníci brání různě. V Otově používají na hlídání statnou bachyni divočáka a zvýšili počet nepravidelných kontrol. "Také zvěři nedovolíme jít na místa, odkud na ni lze z úkrytu vystřelit," říká Dušek, který dělá oborníka deset let.

(tau)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.