Přihlásit

Dobytek skolil rys. Je třeba se bát? (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZABÍJEL OPRAVDU RYS? Farmář tvrdí, že podle stop jeho telata zabil rys. Lidé jej prý v okolí i viděli. Odborníci tomu však příliš nevěří. Chovatelé v kraji se rysa nebojí, problémy mají spíše s přemnoženými liškami nebo divokými psy.

Severní Čechy - Čtyři čerstvě narozená telata ulovil na jaře vzácný rys ostrovid v Krušných horách v Libnově v Karlovarském kraji. Říká to tamní farmář Jiří Skalický, který také žádá od krajského úřadu slíbené odškodné 40 tisíc korun. Šest rysů žije také na severu Čech, nikdy však dobytek nenapadli. I proto jsou odborníci skeptičtí a žádají důkazy o tom, zda se opravdu jednalo o chráněného rysa.
 "Nažral se a týden dal pokoj. Na plecku strženého telete byly jasně vidět zvláštní kousance a drápance. Skot, který máme volně ustájený kolem statku, jsme museli zahnat dovnitř a v noci ho hlídat," popsal Jiří Skalický.
 Sám je myslivcem a všechny znaky podle něho svědčí o tom, že šelmou byl skutečně rys. Potvrdil to i veterinář a chovatelé z jižních Čech, s nimiž se Jiří Skalický radil. Telata vážila jen asi třicet kilo.
 "Minimálně dva lidé rysa v okolí viděli. Má tady ideální prostředí - lesy, pole, členitý terén. To mu vyhovuje. Pohybuje se na velkém území, a když nemá potravu, tak cestuje. Počítám, že se někde v okolí potuluje," poznamenal Skalický.

Teritorium rysa je obrovské

Vladimír Melichar z Agentury ochrany přírody a krajiny už si tak jistý není. "Je to možné, ale ne stoprocentní. Tvrdí to pár myslivců, kteří rysa nikdy neviděli," říká skepticky. Vzhledem k tomu, že toto zvíře dokáže ujít za týden i více než sto kilometrů a jeho teritorium, na němž žije, dosahuje i několika set kilometrů, může se tento rys dostat i do Ústeckého kraje. Na severu Čech žije zřejmě jen šest rysů, v regionu navíc nikdy domácí zvířata ani člověka nenapadl.
 "Pokud by se tak stalo, farmář by mohl žádat náhradu škody. To však nikdo neudělal. Navíc, že by rys napadl dobytek, se mi zdá velmi nepravděpodobné. On je totiž velice plachý," říká Tomáš Burian, vedoucí oddělení životního prostředí a zemědělství krajského úřadu. Právě jeho oddělení žádosti o náhrady škod v Ústeckém kraji přijímá.
 Žádosti však zatím podali například rybáři kvůli tomu, že jim ryby loví chránění kormoráni, na rysa si však nikdo nestěžoval.
 Rys je totiž velice plachý a v českých lesích má navíc díky přemnožené srnčí i kančí zvěři dostatek potravy. Případy, kdy se odváží přijít do blízkosti člověka, jsou proto velice ojedinělé.
 "Kolikrát se rysům i vlkům připisují skutky, které neudělali. Podobné případy řeší spíše v Beskydech, kde se vyskytují vlci, rysi i medvědi, přesto se ve většině případů později zjistilo, že za poražený dobytek mohli spíše divocí psi," říká Pavel Benda, zoolog Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.
 V případě, že chovatelům porazí dobytek divocí psi, však náhradu škody žádat nemohou. "To jde jen v případě, že škodu způsobí rys, vlk, bobr, los, vydra nebo kormorán. Tedy chránění živočichové, které vyjmenovává zákon," vysvětluje Tomáš Burian z Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Více škodí přemnožené lišky

Vedle psů mají chovatelé ještě dalšího nepřítele, který napadá stáda, a to jsou přemnožené lišky.
 "Když se jehně rodí na pastvě, je pak ještě několik dní od krve. Lišky to přiláká a takhle malá mláďata, která ještě neumí utéci, uloví. Několik kusů nám strhla i smečka psů," říká Petr Pakosta, chovatel z Hory Svaté Kateřiny.
 Přestože věří, že rys je schopen zvířata v ohradách napadnout, nebojí se velkých škod.
 "Pokud nemá co jíst v lesích, tak zřejmě je schopen zaútočit na zvířata, která se volně pasou třeba za elektrickými ohradníky. Co jsem ale slyšel, tak strhne tak jeden kus, což pro velkochovatele není velká ztráta," dodává chovatel.

Největší nepřítel - člověk

Rys patří mezi silně ohrožené druhy. Člověk jej nesmí lovit ani odchytávat, nesmí však ani zasahovat do území, kde žije. Jeho největším nepřítelem je však právě člověk.
Tuto šelmu loví pytláci, ale k jeho střílení se přiznali i někteří myslivci.
 Zoolog Jaroslav Červený, který se problematikou rysa v Česku zabývá, prováděl mezi myslivci a studenty anketu. Ptal se například zda vědí o někom, kdo rysa nelegálně zastřelil. Na tuto otázku odpověděla třetina oslovených kladně. Šest procent myslivců a studentů ze severu Čech pak přiznalo, že sami rysa zastřelili.
 Důvod nelegálního lovu pak částečně objasňuje další otázka, na niž odpovídali: 57,6 procenta myslivců si totiž myslí, že rys působí v českých lesích negativně nebo spíše negativně. Důvodem lovu tak je skutečnost, že loví zvěř, pytláci jej střílí i kvůli loveckému zážitku nebo případně aby získali trofej: kůži a lebku.
 V Česku byl rys zřejmě vyhuben v 19. století. Podle zoologa Červeného byl ještě roku 1830 viděn u Doupovic v Krušných horách. Teprve na konci minulého století ochránci přírody vypustili 17 šelem na Šumavě. Rys k nám přicházel také z východu. Nyní se vyskytuje především na Šumavě, v Blanském lese a Beskydech. V Ústeckém kraji žije zřejmě šest kusů, spočítat je však nelze, právě proto, že jsou velice plaší.

* Rys ostrovid

Rys ostrovid je silně ohrožená kočkovitá šelma, která žije volně v České republice. Odhaduje se, že jich na severu Čech žije kolem šesti. Jeden chovatel nahlásil napadení dobytka rysem v Krušných horách na území sousedního Karlovarského kraje. V Ústeckém kraji se zatím nestalo, že by zabil dobytek nebo dokonce napadl člověka. Je velmi plachý, navíc v českých lesích má nadbytek potravy. Pokud by chovateli strhl dobytek, může žádat o náhradu škod, žádost odevzdá na krajský úřad. Stát tímto způsobem hradí škody i za další chráněné živočichy: kormorána, vydru, bobra, vlka a losa. Na severu Čech zatím úředníci řešili tyto žádosti jen v souvislosti s kormorány, kteří loví ryby, a s vydrou.

Foto popis: RYS OSTROVID. Zoologové příliš nevěří, že telata v Libnově v Krušných horách zabil rys. Je totiž velmi plachý, v lesích má potravy dostatek a ve volné přírodě ho téměř nikdo nespatřil.
Foto Autor - Foto - ARCHIV

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.