Přihlásit

Postup radnice má své kritiky (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Postup jirkovské radnice v případě pronájmu honitby je vnímán rozpačitě.

Jirkov
Diskuze nad pronájmem jirkovské honitby neutichají. Radnice s velkou pravděpodobností nevypíše i přes kritiku opozice výběrové řízení na nájemce honitby. To se nelíbí ani zájemcům o pronájem. "Na pronájem části honitby se výběrové řízení vypisovat nemusí, navíc není rozhodnuto, jestli se bude pronajímat. Pokud ano, pak je to otázka důvěry a mysliveckého záměru. O pronájmu se bude rozhodovat příští rok," vzkázal Deníku jirkovský starosta Radek Štejnar. Jeho tvrzení, "že není rozhodnuto," si protiřečí s tím, že městská společnost Lesy města Jirkova, jež honitbu spravují, už připravují všechny potřebné doklady k rozdělení pozemků na dvě honitby. Radnice už má dokonce spočítaný roční výnos z pronájmu a veřejným tajemstvím je i jméno nájemce. Že horkým kandidátem je majitel hotelu Lesná Antonín Herzán, Deníku před časem přiznal radní Pavel Klier.

"Předpokládaný výnos z pronájmu obou honiteb by mohl dosáhnout přibližně šest set tisíc korun ročně," sdělila Deníku tisková mluvčí jirkovské radnice Eva Braumová. Ovšem Antonín Hrzán není jediný, kdo má o městskou honitbu eminentní zájem. "Kontaktoval jsem Jirkov s tím, žemámo pronájem zájem. Nebylo mi odpovězeno. Volal jsem tedy starostovi Radku Štejnarovi. Bylo mi sice mile, ale nekompromisně sděleno, že mé šance jsou téměř nulové. Že nájemce je téměř jistý, nehledě na to, kolik chci dát a kdo jsem," řekl Deníku podnikatel Štěpán Bečvář. Další otázkou jsou peníze. Starosta a rada města argumentuje, že nabídnutá částka není rozhodující, důležitý je myslivecký záměr a důvěryhodnost žadatele. "Určitě se právně ošetří ve smlouvě, aby nájemce dodržel záměr, který město bude podporovat," vzkázal přes tiskovou mluvčí starosta. "Vybrat někoho, koho vůbec neznáme, je velmi nebezpečné," myslí si radní Klier. "A o to mi právě jde. V myslivosti se pohybuji od dětství. Mám s honitbou ty nejlepší úmysly a jsme připraven to i dokázat. Ale pokud mi nebude dána šance, pak skutečně nevím jak," stěžuje si Štěpán Bečvář. Radnice počítá s výnosem šesti set tisíc korun ročně, což vychází přibližně na tři sta korun za jeden hektar. Tato částka je podle Štěpána Bečváře podhodnocená. Argumentuje, že například Lesy České republiky pronajímají nově vzniklé honitby za 420 až 580 korun za hektar. "Nabízím více. Vypsáním výběrové řízení by město mohlo získat zhruba 550 korun za hektar," vysvětluje. Počty jsou pak jednoduché. Vzhledem k tomu, že podle zákona se honitba pronajímá na deset let, Jirkov za tu dobu přijde o pět milionů korun.

ONDŘEJ ČERMÁK

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.