Přihlásit

Vzácný host žije v Pavlově: sup bělohlavý přilétl z Alp (Havlíčskobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavlov
Tak vzácného obyvatele Stanice ochrany fauny v Pavlově ještě neměla. Jednu z klecí nyní totiž obývá sup bělohlavý. Na Pelhřimovsku se jeho odchyt podařil Václavu Hlaváčovi, řediteli havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. A to jen díky všímavosti obyvatel Častrova a rychlé reakci tamní starostky Jany Houškové, což mu zřejmě zachránilo život.
"Větší populaci tohoto ptáka najdeme ve Španělsku, menší pak v Alpách. Toto zvíře pochází zřejmě právě z Alp, jinde na území Evropy se nevyskytuje. V našich podmínkách však sup nemá dostatek potravy a zřejmě by brzy uhynul," řekl Hlaváč.

Bez pomoci by uhynul

Živou kořist totiž vůbec neloví, živí se mršinami, kterých ovšem v české přírodě není tolik. Už o víkendu, kdy byl sup odchycen, měl namále. Byl ve velmi zbědovaném stavu.
Pohyb nezvykle velkého dravce nahlásil starostce Janě Houškové člen místního mysliveckého sdružení. "Hledali jsme odborníka, který by nám poradil. Na veterinární stanici v Pelhřimově nám nepomohli, až přes člověka na krajském úřadě jsme se dostali ke kontaktu na pana Hlaváče," popisovala anabázi starostka. Ta připouští, že to byl zvláštní pocit, když se na území "její" obce pohybuje taková rarita.
"Měli jsme však strach z odchytu, ale pták byl ve špatném stavu, a navíc je pan Hlaváč velký odborník," dodala. Odchyt asi sedm kilogramů vážícího ptáka nebyl vůbec snadný. "Snažil jsem se ho dostat k lesu, proti němu není schopen bez rozběhu vzlétnout. Ale bylo potřeba dávat dobrý pozor, protože silným zobákem je schopný ucvaknout prst," vysvětlil Hlaváč. Z Pelhřimovska do Pavlova ho pak převáželi v autě, na klíně ho držela jeho dcera.
Nedospělý jedinec supa měl štěstí, že obyvatelé obce včas zvíře našli a pokusili se mu sehnat odbornou pomoc. Jinak by zřejmě zvíře z čeledi krahujcovitých dlouho nepřežilo. V Pavlově ho dostal do péče ošetřovatel František Kunc. "U nás nemůžeme supovi poskytnout mršiny, na které je zvyklý. Dostává drůbeží maso, vitaminy a vzhledem k tomu, že je ve špatné kondici, má tu krmnou dávku rozdělenou na třikrát až čtyřikrát denně," vysvětlil.
Návštěvníci však zvíře ve stanici v Pavlově vůbec neuvidí. "Zvíře musí projít karanténou, a ani pak ho nebudeme ukazovat, lidé by ho stresovali," dodal Kunc. V pondělí prošel sup důkladnou prohlídkou, aby se mohl co nejdříve vrátit domů do Alp.
"V naší přírodě by se neuživil. Navázali jsme spolupráci se ZOO v Salcburku, kde existuje projekt na podporu supa bělohlavého, a chceme docílit jeho vypuštění zpět do volné přírody," dodal Václav Hlaváč na závěr.

HANA TONAROVÁ

Foto - POZOR NA ZOBAN. Václav Hlaváč drží nedospělého jedince supa bělohlavého, který se na Vysočinu zatoulal pravděpodobně z Alp. Tam by se měl v dalších týdnech zase vrátit.
Foto - Olga Růžičková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.