Přihlásit

V Novém Městě stále čekají na návrat jelenů (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už více než dva týdny trvá výlet laně se dvěma kolouchy, kteří spolu s dalšími jeleny utekli z obory v Novém Městě nad Metují. Lesníci přibližně vědí, kde se zvířata pohybují, a čekají, až se přiblíží k oboře. Vzdát se rozhodně nechtějí, přestože naděje na to, že se neúplná jelení rodinka vrátí do obory, se každým dnem zmenšuje. Návrat jelenů nyní komplikují houbaři a návštěvníci oblíbené obory. "Víme, že se zvířata pohybují zhruba do tří kilometrů od obory. Ta však leží na naučné stezce a lidé je ruší. Mezi odbornou veřejností přesto stále převládá názor, že by se ještě měla vrátit. Pořád věříme, že k oboře přijdou. Odchytové zařízení je připraveno, už máme určeny i noční služby," řekl vedoucí správy novoměstských městských lesů Jan Štícha.
 Devítihlavé stádo jelenů včetně čtyř mláďat uteklo ve čtvrtek 21.
června při prudké bouři z městské obory v Klopotovském údolí, když větrná smršť porazila strom, který poškodil oplocení. Zatímco část zvěře včetně výstavního jelena se k velké radosti místních vrátila, v okolních lesích se stále toulá laň s letošním a loňským mládětem.
 "Jelena jsme nalákali na kbelík s obilím. Dalších šest kusů včetně dvou letošních mláďat přišlo o den později připravenými vrátky, za kterými měli oblíbený oves," radoval se v sobotu po bouři Štícha a doufal, že zbytek stáda na sebe nenechá dlouho čekat. S kolegy se snažil zvířata dnem i nocí zpovzdálí sledovat.
 "Teď už jen spíše sbíráme informace od lesníků a dalších lidí. Zvířata aktivně nehledáme, rojnice by je mohla vyplašit," vysvětlil Štícha. "Bojíme se, že pokud se nevrátí a zůstanou v okolí obory, mohli by je odlovit myslivci. Nechceme, aby skončili v jejich mrazácích," řekla minulý týden novoměstská starostka Bronislava Malijovská.

Foto popis: VRÁTÍ SE? V Novém Městě nad Metují čekají na návrat jelení zvěře, která utekla z tamní obory.
Foto Autor - ILUSTRAČNÍ Foto - MAFA - JAROSLAV OŽANA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.