Přihlásit

Myslivci na Chebsku jsou na chřipku připraveni (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chebsko
Virus ptačí chřipky H5N1, který je pro člověka smrtelný, se v uplynulých dnech dvakrát objevil ve velkochovech drůbeže na Orlickoústecku. Hrozící nebezpečí zaměstnává také lidi v našem regionu.
Další ložisko nákazy veterináři před nedávnem zaregistrovali i u labutě v Lednici na jihu Moravy. V pohotovosti však musí být i myslivci, a to nejen na Chebsku.
Myslivci mají totiž dohodu s veterináři, že pokud se někde v lese nebo na pastvině objeví uhynulý druh jakéhokoliv zvířete, musí to neprodleně oznámit nejbližší veterinární stanici.
Na Chebsku však zatím panuje klid. "My jsme se zatím nesetkali s žádnou uhynulou zvěří," řekla jedna z pracovnic Českomoravského mysliveckého spolku v Chebu, která si však nepřála zveřejnit jméno. "Všichni myslivci mají jasné instrukce. Pokud najdou uhynulého například jelena, musí vše oznámit zvěrolékařům a těla se nesmějí dotknout. Pokud se jedná o menší druhy zvířat, mohou ho na veterinární stanici donést, ale pouze v gumových rukavicích," doplnila.
I lidé na Chebsku zaznamenali v lesích častější pohyb myslivců.
"O víkendu jsem byla na houbách a potkala jsem celkem tři myslivce," uvedla Růžena Kratochvílová z Chebu.
"Zdá se mi, že zvěř v lesích teď kontrolují. Většinou jsem v lese potkala nanejvýš dva za celý den," dodala.
Problémy s ptačí chřipkou nemají zatím ani na záchranné stanici živočichů v přírodní rezervaci Soos u obce Nový Drahov.
"Zatím žádný hromadný úhyn vodního ptactva na
Chebsku neevidujeme," řekl vedoucí přírodní rezervace Soos Karel Brož. "Ani jsme se nesetkali s tím, že by lidé v obavě z nákazy ptačí chřipkou úmyslně hnízda ptáků ničili."

Foto - CHŘIPKA ZATÍM NEHROZÍ. Karel Brož ze záchranné stanice živočichů v rezervai Soos nezaznamenal na Chebsku hromadný úhyn ptactva.

Foto - Deník/Michaela Krechlerová

JAN BURIÁNEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.