Přihlásit

Dvě nové publikace (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Národní zemědělské muzeum vykazuje bohatou publikační činnost, která reflektuje základní výzkum korespondující s jeho jednotlivými pobočkami. Mezi nově vydané publikace se řadí také tyto dvě unikátní knihy: Sallačova sbírka turovitých. Kritický katalog (Voldřichová, Čeněk) a Zahradní umění první Československé republiky a její zahradníci (Steinová, Zámečník, Ottomanská a kol.).

První kniha je věnována souroží turovitých, která tvoří spolu s parožím jelenovitych tzv. Sallačovu sbírku, unikátní kolekci rohů a parohů asi stovky různých taxonů druhů kopytníků shromážděnou středoškolským profesorem doc. PhDr. Vilémem Sallačem (1852-1927) za účelem systematického zoologického výzkumu. V současnosti obsahuje sbírka uložená na loveckém zámku Ohrada 57 kusů souroží a lebek patricích 33 taxonům a šesti domestikovaným plemenům turovitých. Kniha se ve stručnosti věnuje historii Sallačovy sbírky jako celku a vzniku souboru souroží, dále blíže představuje druhy turovitých zahrnuté ve sbírce a výsledky moderní taxonomické revize sbírkových předmětů spolu s jejich plným výčtem a základním popisem. V samostatných kapitolách jsou rovněž uvedeny zajímavosti volně související s hlavním tématem knihy, jako je pozice turovitých v mytologii či jejich domestikace. Texty jsou doplněny ilustracemi a' množstvím barevných fotografií. Čtenáři je tak poutavou formou představena jedinečná a z historického i zoologického hlediska velice cenná sbírka z fondu Národního zemědělského muzea.

Druhá souborná reprezentativní publikace je vydávána ke stému výročí vyhlášení samostatné Československé republiky. Monografie se snaží odborné a laické veřejnosti uceleně představit nejen zahradně-architektonickou tvorbu, ale i zahradnictví a jeho stav, zahradnické školství, zahradnické časopisy, školkařství a jeho významné podniky a základní charakteristiku zahradní architektury v meziválečném období první Československé republiky.

Obě publikace si bude možné objednat v průběhu února prostřednictvím objednávkového formuláře na stránkách www.nzm.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.