Přihlásit

V létě přibývá nehod se zvířaty (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín - V letním období přibývá dopravních nehod automobilů se zvířaty. Včera se staly hned dvě takové. Nedaleko zlínské části Vršava skočilo na auto divoké prase. U Vizovic vběhla pod kola vozu srna. Obě nehody se obešly bez zranění osob. Zvířata střet nepřežila.
 "Řidiči se zachovali v těchto případech správně, protože nestrhli volant stranou a nezpůsobili tím nehodu s mnohem vážnějšími následky," uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.
 První z obou havárií se stala kolem sedmé hodiny ráno. Šestatřicetiletý řidič jel ze Zlína směrem na Kostelec a u Vršavy vyběhl z lesa na cestu kanec. Náraz do rozjetého auta nepřežil. Šofér vyvázl bez újmy na zdraví.
 O pár hodin později se srazil třiatřicetiletý muž v renaultu se srnou. Nehoda se stala na cestě u Vizovic. Zvíře nepřežilo, řidiči zraněn nebyl. Hmotné škody se v obou případech dohromady vyšplhaly na desítky tisíc.
"Upozorňujeme motoristy, že v letních měsících nehod se zvířaty bývá více. A platí to i pro letošní rok," podotkla Bartíková.
 Policie letos zaznamenala už čtyřiašedesát případů, kdy se auto srazilo se zvířetem. O mnoha dalších se ale zřejmě vůbec nedozvěděla. Řidiči totiž nemusejí hlásit nehody, u nichž škoda nepřekročí padesát tisíc korun a nikdo není zraněn.
 "Střety s divokými prasaty a srnami se většinou neobjedou bez poškození auta. O žádných smrtelných nehodách takového druhu ale nevím," uvedl k tématu před časem předseda zlínské organizace Českého mysliveckého svazu František Libosvár.
 Migrační cesty lesní zvěře lidé stále více přerušují železnicemi a cestami. V zimě navíc zvěř láká sůl, kterou jsou posypány cesty. Podle Libosvára lze střetům aut se zvířaty zabránit pouze tak, že se cesty oplotí. Na to však nejsou peníze.
 Ze statistik myslivců vyplývá, že u nás každoročně více zajíců zahyne pod koly aut, než střelou z pušky.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.