Přihlásit

Chlapec otcovou puškou omylem zastřelil kamaráda (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Heřmanice - Prázdninová klukovská hra skončila tragédií. V Heřmanicích na Náchodsku se dvanáctiletý chlapec chtěl pochlubil svému o rok staršímu kamarádovi otcovou loveckou puškou a omylem ho zastřelil. Neštěstí se stalo v úterý odpoledne v bytě, kde dvanáctiletý hoch bydlí s rodiči a s mladším bratrem. V tu chvíli však byli chlapci v bytě sami.
 "Dva kluci si hráli s kulovou zbraní otce mladšího z nich a přitom vyšel výstřel. Třináctiletého hocha to trefilo do horní poloviny těla, byl na místě mrtvý. Dvanáctiletý chlapec tomu druhému chtěl ukázat otcovu zbraň, otec je myslivec. Kluci chodili do jedné školy a byli velcí kamarádi. Podle mého názoru to byla nešťastná náhoda," řekl heřmanický starosta Josef Jelínek, který výstřel slyšel.
Stejného názoru jsou i východočeští policisté.
 "Úmysl v tom nebyl, šlo o nešťastnou náhodu," potvrdila Libuše Holá z tiskového oddělení východočeské policie.

Policie: Otec porušil povinnosti držitele zbraně

Jak je možné, že se chlapci dostali k funkční lovecké zbrani?
 Podle policie otec mladšího z chlapců hrubě porušil povinnosti majitele zbrojního průkazu.
 "Nezabezpečil zbraň proti zneužití. Ta byla nejen volně přístupná, ale byly u ní i náboje. Zvažujeme jeho trestní odpovědnost. Muž už přišel o zbrojní průkaz i o lovecké zbraně, které u sebe měl," řekla východočeská policejní mluvčí Iva Marková.
V domě, kde k neštěstí došlo, jsou čtyři obecní byty z nichž ve třech bydlejí nájemníci. Dveře bytu, kde chlapec zemřel, včera nikdo neotevíral. "Probudil mě křik. Kluk běžel po schodech dolů za sousedem a křičel: David je mrtvý," řekla starší žena, která bydlí ve vedlejším bytě.
 "Uslyšel jsem ránu, jako když něco těžkého spadne. Zrovna jsem se díval na televizi. Pak jsem uslyšel křik, chlapec šíleně brečel. Choval se jako pominutý. Když jsem otevřel dveře, řekl mi: Pane Pelc, David je na tom špatně. Na nic jsem nečekal a zavolal záchranku. Myslel jsem, že se zblázní. Chytal se za hlavu," řekl starší muž, který bydlí v přízemí domu.

Chlapci se o zbraně nezajímali, bavil je fotbal

Chlapec, který byl v šoku, pak vyběhl bos na ulici. "Ani si nestačil obout boty, jak byl rozrušený," řekl soused.
 Hoch prý běžel přes celou vesnici za matkou svého kamaráda, aby jí o tragédii řekl.
 "Když přijela záchranná služba, viděla jsem ho tady před domem běhat. Říkal, že to neudělal. O zbraně se kluci nijak zvlášť nezajímali, spíš je bavil fotbal. Byli to velcí kamarádi," uvedla asi dvanáctiletá Šárka, která s mladším chlapcem chodí do šesté třídy základní školy.
 "Matka šokovaného chlapce ještě ten den odvezla na vyšetření," dodal soused.
V Královéhradeckém kraji jde o první podobný případ. V České republice však taková tragédie ojedinělá není. Třeba ve Fulneku-Kujavách před deseti lety dva čtrnáctiletí chlapci vypáčili zámek skříně, ve které měl otec jednoho z nich uložené střelné zbraně. Při manipulaci se zbraní vyšel z pušky náhodný výstřel a jednoho chlapce usmrtil.

Foto popis: VESNICE JE V ŠOKU. Karel Pelc (na snímku před domem, v němž došlo k neštěstí) byl první, komu chlapec o tragédii řekl.
Foto Autor - Foto - MAFA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Pardubický kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.