Přihlásit

Střelné zbraně musí být pod kontrolou držitele (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chebsko/Skalná
V souvislosti s případem, kdy při neopatrné manipulaci se střelnou zbraní zemřel na Náchodsku třináctiletý chlapec, se také lidé na Chebsku začínají více zajímat o to, jak vlastně mají mít majitelé své zbraně uschovány. Na to odpověděl člen mysliveckého sdružení ze Skalné Jan Hoffmann.
"Musíme se řídit zákonem o zbraních a střelivu. To znamená, že zbraň musí být uzamčená a zabezpečená tak, aby s ní nemohla manipulovat druhá osoba. Samozřejmostí je, že střelivo se musí ukládat odděleně. Držitel musí mít zbraň pod kontrolou. Stejně tak, pokud ji převáží v autě, nesmí ji tam nechat bez dozoru. Vozidlo není bezpečnou úschovnou."
Zákon o zbraních a střelivu hovoří jasně: Nošené nebo přepravované držené zbraně všech kategorií, včetně jejich hlavních částí a zakázaných doplňků nebo střelivo do nich, musí být pod neustálou kontrolou držitele zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz, dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, který přepravu realizuje. Držené zbraně v zákoně jmenovaných kategorií uschované, uložené nebo uskladněné v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.
"Na místě matky toho mrtvého chlapce bych se asi neudržela a šla bych si to osobně vyřídit s majitelem té kulovnice, který ji nechal tak hloupě uloženou, že se k ní dostaly děti," řekla Chebanka Jana Švecová. "Neřídil se zákonem, to je jasné, ale hlavně musel počítat s tím, že kluci jsou zvědaví a tyto věci je lákají," doplnila s tím, že: "teď je pozdě bycha honit".

Foto - ZÁKON NAŘIZUJE ZNEMOŽNIT PŘÍSTUP KE ZBRANÍM. Prodejce Petr Krupka z Chebu na to zákazníky upozorňuje.

Foto - Deník/(aku)

NATAŠA ŠMATOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.