Přihlásit

Naučná stezka i pro cyklisty (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kdo se chce při projížďce na kole dozvědět i něco o historii a přírodě Krkonoš, může vyzkoušet 1. krkonošskou cyklistickou naučnou stezku. Nenáročný, šestnáct kilometrů dlouhý okruh vede nejzajímavějšími partiemi Černé a Světlé hory a bez problémů jej zvládnou i rodiny s dětmi.
 Ideálním nástupním místem k cyklistickému výletu v nadmořské výšce kolem tisíce metrů nad mořem je horní stanice kabinové lanovky z Janských Lázní na Černou horu. Odtud je třeba pouze přejet okolo Sokolské a Černé boudy k rozcestí pod Černou boudou, kde stojí první informační panel s úvodním seznámením s trasou cyklistické stezky. Turisté na horských či trekkingových kolech najdou na cestě dalších osm textových panelů se zajímavými informacemi o přírodě a historii Krkonoš i o životě na horách.
 Ještě než se cyklisté vydají do terénu, mohou po sto šesti schodech vystoupat na rozhlednu, kterou najdou jen několik kroků od konečné stanice kabinové lanovky. Pětadvacet metrů vysoká ocelová konstrukce rozhledny vznikla úpravou nevyužité předposlední podpěry staré lanové dráhy a z jejího vyhlídkového ochozu je za dobrého počasí vidět nejen Sněžka, ale i Jeseníky, Orlické hory, Českomoravská vrchovina, dominanty Českého ráje i krajina v sousedním Polsku.
 Cyklistická naučná stezka na úbočích Černé a Světlé hory zahrnuje i odpočinková místa pod Václavákem a na mléčné farmě manželů Sosnových na Vlašských boudách, kde se mohou cyklisté osvěžit čerstvými výrobky z domácího mléka. Kvůli zajištění klidu pro zvěř v Krkonošském národním parku se mohou cyklisté pohybovat po naučné stezce pouze do 17 hodin.
 Zpět do Janských Lázní svede turisty na kolech pohodlná asfaltová cesta od horní stanice lanové dráhy přes Zinneckerovy boudy, Zrcadlovky a Hoffmanovy boudy.

***

Pokud pojedete do Krkonoš autem

Doprava Autem je nejlepší jet do Trutnova a odtud po hlavní silnici do Pece pod Sněžkou. Ve Svobodě nad Úpou odbočit doleva do Janských Lázní.

Parkování U lanovky na Černou horu můžete auto odstavit zdarma na nehlídaném parkovišti. Parkování na sousedních hlídaných parkovištích stojí 60 korun za jeden den.

Tip na výlet
Zastávky 1. krkonošské cyklistické naučné stezky na Černé hoře:
1. Pod Černou boudou - Úvodní seznámení s trasou cyklistické stezky,
2. Zrcadla - Vyhlídka s panoramatem,
3. Pod Kolínskou boudou - Vývoj turistiky v Krkonoších,
4. Václavák - Vliv odlesnění na krkonošskou přírodu,
5. Pěticestí - Historie horské cykloturistiky,
6. Vlašské boudy - Budní hospodářství v Krkonoších, mléčná farma,
7. Tippeltovy boudy - Architektura krkonošských chalup,
8. Krausovy boudy - Myslivost v Krkonoších,
9. Modré kameny - Geomorfologický vývoj Krkonoš.
Zapůjčení kol:
Kola lze půjčit na dolní stanici lanovky. 1 den 250 Kč, od 13.00 150 Kč.
Lanovka na Černou horu: dospělí 100 Kč, děti 80 Kč, kola zdarma.
Lanovka jezdí od 9 do 18.00 každou hodinu.

Foto popis: Okolí Sněžky Na rozdíl od 1. krkonošské naučné stezky jdou zde trasy náročnější.
Foto Autor - Foto - PROFIMEDIA. CZ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.