Přihlásit

Čtyřkolky řádí v lesích (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
V lesích na Tachovsku řádí motorkáři. Myslivci jsou proti nim bezmocní. Na druhé straně ď černým ď jezdcům vadí, že město zaspalo a nový trend neřeší.
"Jezdci jsou problémem moderní doby, ne jen myslivců. My samotní to nevyřešíme. Je třeba si motorkáře vychovat," řekl nám Pavel Nečas, předseda Okresního mysliveckého spolku Tachov.
Porušují zákon a jsou nepolapitelní. "Jsou si vědomi, že porušují zákon. My je chytit nemůžeme. Vozidlo není označené a přes helmu není poznat, kdo stroj řídí," dodává předseda.
"Řeším to domluvou. Nechci mezi motorkáři a myslivci vyvolat nevraživost. Ne všichni jsou špatní lidé, ale patří na oficiální trať," konstatoval Nečas.
Na některých místech jezdí motorkáři ve skupinkách. "Hluk ruší zvěř, která je stresovaná. Zvířata pak vybíhají do polí, kde škodí. Zejména černá zvěř tam rozrývá půdu a dělá si chodby v porostu," upozornil Pavel Nečas.
"Závory nic neřeší, čtyřkolky je bez problémů objedou. Řidičům by se mělo vysvětlit, že se mají chovat slušně a neupřednostňovat své zájmy. Tohle
je ale problém celé společnosti," konstatoval předseda. Motorkáři si jsou problému vědomi.
"Myslím si, že hlavní problém je v tom, že město zaspalo a nejde s dobou. Čtyřkolky jsou moderní záležitost," řekla nám jedna z motorkářek, která si nepřeje kvůli možnému ataku na svoji osobu být jmenována.
"Určitě bychom uvítali rozšíření dráhy, kde bychom mohli jezdit. Přírodu neničíme, rozhodně ne víc než těžká lesní technika. Lesem jen projedeme a zvěř dlouhodobě nerušíme," dodala.
Zároveň upozorňuje i na nečekané nástrahy v podobě klád, kterými lidé motorkáře ohrožují.
Možnost, jak vyřešit problém, by mohla být ukryta v dráze ve Vítkově, která se na radnici řeší. Dohoda mezi stranami je ale zatím v nedohlednu. "Město Tachov mnoho možností na výběr nemá," konstatoval starosta Ladislav Macák. "Chceme motorkáře soustředit na jedno místo. Obáváme se, že kdybychom dráhu zrušili, jezdil by pak každý kde chce a jak chce. Tomu chceme zabránit. Pokud to bude možné, pokusíme se najít jiné pozemky," řekl starosta Tachova.
Stejným fenoménem jako motorkáři, jsou prý i houbaři. "V lese se vystřídají stovky lidí a nevědomky honí zvěř po lese. Při odběhnutí srny pak může dojít k úhynu mláděte," dodává Nečas.

HANA ŠTORKUPOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.