Přihlásit

Lesní rohy zahájily výstavu Zbraně a lov (Moravský sever - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumperk
V prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku jsou od minulého týdne k vidění exponáty související s loveckou tematikou.
Součástí výstavy, která nese název Zbraně a lov, jsou vycpané preparáty zvířat, které pocházejí z dílny Hany Soukalové. "V oblasti preparací už překonala své učitele," ocenil na vernisáži její perfektní práci předseda myslivecké komise Vladimír Diviš.
"Nechci, aby si lidé mysleli, že všechna ta zvířata byla zastřelena jenom kvůli vycpání," komentovala svou práci Hana Soukalová, "většina z nich uhynula na silnicích nebo v drátech vysokého napětí," vysvětlila preparátorka. Vedle vycpanin si návštěvníci mohou prohlédnout obrázky malíře Mirko Hanáka, na nichž převažují, jak jinak, přírodní motivy.
Do expozice zapůjčil svou sbírku zbraní, která má dokumentovat vývoj lovu od minulosti do současnosti, Antonín Vašíček.
Výstava si podle jejích tvůrců klade za cíl zpopularizovat mysliveckou práci a nabourat stereotypy, které o ní kolují. "Chceme ukázat, co je na naší práci hezké," řekl Diviš. Expozice bude otevřena do 30. září.

(jzv)

Foto - FAMFÁRY. Výstavu Zbraně a lov ve Vlastivědném muzeu zahájili trubači.
Foto Jaroslav Žváček

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.