Přihlásit

Lovečtí psi prošli zkouškami ve vodě (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ratiboř
Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty v J. Hradci ve spolupráci s Mysliveckým sdružením Ratiboř pořádal na Matenském rybníku "Speciální zkoušky z vodní práce". Zkoušek se zúčastnilo 12 psů, z toho devět ohařů a jeden welshspringelspaniel, jeden jagdterier a jeden golden retriever.
Právě pro náš okres, kde je více než 7000 rybníků a každoročně se na nich loví přes 40 000 divokých kachen, je dobrý lovecký pes nepostradatelným pomocníkem. Kachny se loví převážně na vodní ploše, zapadají jak na vodu, tak zejména do hustého porostu rákosu či pobřežních travin.
Bez dobrého loveckého psa by se nenašlo více než 75 procent ulovených kachen.
Speciální zkoušky z vodní práce jsou náročné v tom, že pes musí jít a pracovat na hluboké vodě, dále z hluboké vody přinést divokou kachnu. Náročnou disciplinou je nahánění a dohledávka střelené nebo postřelené kachny v rákosí, dohledávka kachny v rákosí a v neposlední řadě chování psa na stanovišti a jeho poslušnost.
Práci 12 psů a jejich vůdců sledovala více než padesátičlenná korona příznivců kynologie a myslivosti přímo u rybníka Velký Matenský. Po více než pěti hodinách práce psů vyhlásil vrchní rozhodčí pan Josef Bartoška z Pelhřimova výsledky, kdy pouze jeden ohař neuspěl a všichni ostatní psi prokázali velmi dobrou práci jak na vodě, tak i v rákosí.
Vítězem zkoušek byla fenka krátkosrstého ohaře Jola od Blatského rybníka, kterou vedl Karel Hamr z Břilic. Dobrou práci kynologů z Mysliveckého sdružení Břilice prokázala i dvojice Tomáš Viktora s krátkosrstým ohařem Pigo z Očkovskej doliny. Zlatý retriever Elisabeth od Kletecké hráze, kterého vedl František Vránek z Hatína, skončil třetí.

PAVEL PRŮŠA
jednatel okresní ho mysliveckého spolku

Foto - DO VODY. Na snímku jsou účastníci zkoušek v Ratiboři.
Foto - Pavel Průša

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.