Přihlásit

Komáři uštvali daňčí a jelení zvěř (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

10 let po povodních

Břeclavsko - Fronty v drogeriích, vyprodané repelenty, tahanice o husté sítě do oken. Tak to po povodních v roce 1997 vypadalo na Břeclavsku a Hodonínsku. Lidé zoufale hledali ochranu proti komárům.
 Komáří vajíčka neškodně odpočívala v zemi do doby, než přišla velká voda. Pak se v nich probudil život. Komáři se vylíhli z vajíček starých až třináct let.
 "I dnes je půda v lužních lesích komářích vajíček plná," tvrdí Oldřich Šebesta z břeclavského zdravotního ústavu. Lidé se jim však lépe brání. Boj proti komárům odstartovaly právě povodně v roce 1997. Částky vydané za postřiky tehdy šplhaly k milionům.
 Hmyz trápil lidi i zvěř. V lesích na Břeclavsku zabili komáři desítky kusů daňčí, srnčí a jelení zvěře.
 Daňky, kteří před bodavým hmyzem prchali, komáři uštvali k smrti. "Uhynulé kusy ležely všude kolem cest, na hrázích, kam voda nedosáhla," vzpomíná Havel Hromek. Komáry lákalo především jejich překrvené paroží. Doslova je obsypávali v chomáčích.
Pár suchých ostrůvků, kde se zvěř shromažďovala, se snažili lesníci vystříkat ochranným prostředkem. Uhynuly přesto desítky zvířat.
 Dnes by se to možná nestalo. Za deset let se v ochraně proti komárům mnohé změnilo.
 "Před deseti lety se používaly pouze insekticidní přípravky proti dospělým komárům. Ty jsou sice účinné, ale ne příliš perspektivní," vysvětluje Oldřich Šebesta. Teprve o rok později vyzkoušeli lesníci poprvé postřik proti larvám. Ten nedovolí komárům ani vylétnout. Nový postřik znamenal obrovský přelom. Teď už se používá pravidelně.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.