Přihlásit

Chutné recepty ze zvěřiny (Střední Čechy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Název: Chutné recepty ze zvěřiny
Zdroj: Střední Čechy
Datum: 03.08.2007
Rubrika: VÍKENDOVÉ MENU

Pytlácká kapsa

1 kg odřezků ze srnčího nebo jeleního masa, 250 g slaniny, 200 g šunky, 2 středně velké cibule, 200 g žampionů, 3 feferonky, 1/2 lžičky pepře, 1 dcl červeného vína, 1,5 dcl kečupu Bramborák:1 kg nastrouhaných brambor, 1 vejce, 3 rozetřené stroužky česneku, sůl, majoránka, 200 g polohrubé mouky, olej - vše promícháme.

Odřezky zvěřiny nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a necháme dvě hodiny odležet v chladničce. Slaninu nakrájenou na kostičky rozpustíme na pánvi, na ní osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, plátky žampionů, rozsekané feferonky, na nudličky nakrájenou šunku, zalijeme vínem a kečupem a společně vše podusíme. Na oleji orestujeme předem připravené maso, přidáme je ke směsi a vše ještě chvíli dusíme. Z bramborákového těsta na oleji usmažíme bramborák, na jehož polovinu dáme připravenou směs a bramborák přeložíme.

Králičí houbovka

1 l králičího vývaru, obrané králičí maso, kousek cibule, 30 g másla, 3 vejce, strouhaný muškátový oříšek, sůl, strouhanka Nočky:1 vejce, 1 lžíce vody, 50 g hrubé mouky, oříšek másla, sůl - z uvedených přísad uděláme těstíčko. Lžičkou vykrajujeme malé nočky, které zavaříme do polévky.

Do studené vody vložíme maso, kořenovou zeleninu, na oleji osmaženou pokrájenou cibulku a pokrájené houby (sušené předem namočíme), osolíme, přidáme koření a vaříme, až je vše měkké. Polévku přecedíme, maso obereme, pokrájíme na malé kousky, rovněž tak zeleninu a houby, a obojí vložíme zpět do polévky. Nakonec zavaříme nočky a před podáváním přidáme nasekanou petrželku.

Krémová bažantí polévka

1 bažant, kořenová zelenina, 1,5 dl smetany ke šlehání, sušené houby, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, vegeta, yzop, koriandr, hladká mouka

Bažanta zbavíme peří, vykucháme, očistíme a dáme vařit spolu s kořenovou zeleninou, pak osolíme a přidáme sušené houby, bobkový list a nové koření. Když zvěřina změkne, vyjmeme ji z vývaru, obereme od kosti a maso nakrájíme na drobné kousky. Z vývaru vyjmeme koření. Vývar spolu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu, yzop a mletý koriandr, podle potřeby dochutíme vegetou, pepřem a solí a zahustíme moukou. Do hotové krémové polévky přidáme nakrájené maso. Podáváme s krutony nebo bílým pečivem.

Jelení minutkový guláš

400 g zvěřiny z jeleního hřbetu, 1 velká cibule, 2 feferonky, 4 lžíce sterilovaného leča, 4 lžíce oleje, mletý pepř, mletá paprika, sůl, 100 g strouhaného eidamu

Očištěné maso nakrájíme přes vlákno na nudličky, osolíme, opepříme a osmahneme na cibulovém základě, přidáme mletou papriku, lečo, posekané feferonky a podlijeme vodou. Krátce podusíme. Hotový guláš na talíři posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme se slaným pečivem nebo s bramborami.

Pomazánka z králičího masa

Zbytky pečeného králičího masa, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 natvrdo uvařené vejce, petrželka, pepř, sůl

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, na ní osmahneme na kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, podlijeme horkou vodou a podusíme. Vychladlé maso rozmixujeme, ochutíme hořčicí, podle chuti dosolíme a nakonec přidáme jemně nasekané vejce a petrželku.

Divoká kachna na víně s klobásou

1 divoká kachna, kořenová zelenina (2 mrkve, 1 menší petržel, 1/4 menšího celeru), 1 větší cibule, olej, 100 g dunajské klobásy, 2 dl červeného vína, rybízová zavařenina, cukr, koření na divočinu (Hubert, Myslivecká směs či jiné), celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl

Oškubanou a očištěnou kachnu opálíme, osolíme a potřeme kořenicí směsí. Kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kostičky a cibuli pokrájenou nadrobno vložíme do pekáče, zakapeme olejem, na směs položíme okořeněnou kachnu a také ji lehce potřeme olejem. Přiklopíme druhým pekáčem a necháme v chladu odležet do druhého dne. Pak přidáme na jemná kolečka nakrájenou dunajskou klobásu, celé koření, podlijeme vínem a přiklopené pečeme 45 minut. Po stanovené době odklopíme horní nádobu a pečeme ještě 30 minut. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou. Upečenou kachnu vyjmeme, do omáčky přidáme dvě lžíce rybízové zavařeniny, lžičku cukru (podle chuti), podle potřeby ještě přilijeme červené víno a povaříme. Kachnu naporcujeme a podáváme s omáčkou a bramborem či knedlíkem

Bažant na grilu nebo na rožni

1 bažant, 80 g oleje, hořčice, strouhaná houska, 40 g másla, sůl

Bažantího kohouta nebo bažantí slepici oškubeme a očistíme, čistě opereme a osušíme. Na prsou prořízneme hrudní kost a rozpůlíme. Sklepeme paličkou doplacata, celého osolíme a pečeme v troubě na oleji asi hodinu téměř doměkka. Potom bažanta vyndáme, potřeme slabě hořčicí, obalíme ve strouhance, kterou si sami připravíme z veky, pokapeme rozpuštěným máslem a dopečemena rožni nebo na grilu.

Zapečený zajíc

1 zajíc, hladká mouka, 100 g másla nebo oleje, 2 cibule, 2,5 dcl smetany ke šlehání, mletý pepř, tymián, sůl

Zajíce nakrájíme na porce, osolíme, obalíme v mouce a v rozpáleném másle nebo oleji opečeme rovnoměrně po všech stranách. Maso vložíme do zapékací mísy nebo menšího pekáče, proložíme cibulí nakrájenou na kolečka a okořeníme tymiánem a pepřem. Zalijeme smetanou a upečeme v troubě.

Králičí medailonky v alobalu

4 porce kvalitnějšího králičího masa (kýty, hřbet), 100 g vařené uzené krkovičky, 1 větší jablko, máslo, kremžská hořčice, sůl

Z vykostěného masa nakrájíme medailonky, naklepeme je, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Každý položíme na máslem potřený čtverec alobalu, poklademe nadrobno nasekaným uzeným masem promíchaným s malými kostičkami jablka, alobal uzavřeme a v troubě pečeme asi třicet minut. Pokrm podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.

Vyšlo také v: Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kutnohorský deník, Mělnický deník, Nymburský deník, Pražský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.