Přihlásit

Uprchlá laň s kolouchem se už nevrátí, skolil je myslivec (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nové Město nad Metují - Pouhých šest neděl vydržela na svobodě ochočená laň s mláďaty z obůrky v Klopotovském údolí u Nového Města nad Metují. Zvířata odtamtud zmizela po červnové vichřici, kdy spadané stromy poškodily plot. Včera ráno zastřelil myslivec v polích u Slavoňova laň i letošního koloucha. Loňské mládě žije, ale do obory se patrně samo nevrátí.
 "Je to hnusné, příčí se to myslivecké etice, protože laň ještě mládě kojila. To se mezi slušnými myslivci nedělá," zlobí se vedoucí správy novoměstských lesů Jan Štícha. Ten nedávno obvolal všechny myslivecké hospodáře v okolí, aby zvířata myslivci ušetřili. Všichni mu to slíbili.
 Podle Josefa Bělobrádka, který předsedá okresnímu mysliveckému spolku při Českomoravské myslivecké jednotě, může být případ laně právně v pořádku, spíš je to ale otázka etiky. "Laň by se lovit neměla, dokud není myslivec přesvědčen, že nekojí. Postižitelné to však není, je to jen věc svědomí," míní Bělobrádek, podle nějž může spolek na lovce pouze apelovat.
 Podle zákona je přitom všechno v pořádku, od 1. srpna se totiž může tato jelení zvěř střílet. Proto ani státní orgány proti myslivci zřejmě nezakročí. "Je problematické se něčeho domáhat, nešlo o farmový chov. Vztahují se na to klasické předpisy jako u myslivosti. Byla pouze dohoda, že myslivci nechají tato zvířata být, ale nestalo se," uvedl David Rek z odboru životního prostředí na novoměstské radnici.
 Žádný problém nevidí ve svém úlovku ani myslivec. "Ke mně se nedoneslo, že se tyto kusy nemají lovit. Je to v souladu se zákonem, vyjadřovat se k tomu nebudu," řekl Martin Štěpán z mysliveckého sdružení Výrov - Slavoňov.
Slavoňovský hospodář Vladimír Bárta řekl, že myslivec o zapovězené zvěři z Klopotova nevěděl. "On není místní a ani ta vysoká tu nebyla dlouho vidět, proto jsem žádný problém nepředpokládal. Budeme to řešit, ale zatím nevím jak," uvedl. Jelení obůrku otevřeli Novoměstští pro veřejnost před rokem. Při červnové vichřici odtud všech devět zvířat uteklo, a jen šest z nich se lesníkům podařilo nalákat zpátky. Laň s mladými se postupně vzdalovala, protože do lesů začli častěji chodit houbaři. Zvířata navíc přišla o svou krotkost a lesníky k sobě nepustila blíž než na sto metrů. Podle odborníků se prý nejspíš mohla vrátit teprve v zimě, kdy je venku málo potravy.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.