Přihlásit

Zbraní v Česku výrazně nepřibývá (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Horečka devadesátých let, kdy si Češi hromadně pořizovali pistole, je definitivně pryč. Mezi lidmi je dnes necelých 670 tisíc střelných zbraní. Aspoň těch úředně evidovaných. Žádné výkyvy v prodeji se už několik let nekonají.

Autor
Nejčastější zákazník prodejen se zbraněmi? Myslivec nebo sportovní střelec. Vedle nákupu střeliva nejvíc mění své starší zbraně za lepší.

Rudolf Fulín, předseda, Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva:
Si ti sportovní střelci nebo myslivci obnovují ten svůj zbrojní park, aby měli modernější a kvalitnější.

Autor
Nejmenší zájem je naopak o zbraně pro osobní ochranu. Ty se nejvíc prodávaly dva až tři roky po revoluci. Ten, kdo chtěl, už ji dnes má.

René Brym, prodejce zbraní a střeliva, Praha:
Lidi se ale pořizují třeba druhou nebo třetí zbraň. Bohatší lidi, myslivost, opět zase narůstá druhý, třetí nebo čtvrtá zbraň, protože každá zbraň je určená svojí specifikací na jinou činnost.

Autor
Ne každý si ale pořídí zbraň s dobrými úmysly. Za prvních šest měsíců se stalo se zbraní skoro 1900 trestných činů. Ve 46 případech policie zjistila, že pachatel použil zbraň drženou nelegálně.

Pavel Hanták, mluví, Policejní prezídium:
Na rozdíl od loňského roku v letošním roce u těch trestných činů spáchaných legálně drženou zbraní je více případů spáchaných zbraní nepodléhající registraci.

Autor
Tedy zbraní, jako jsou kuše, plynové či vzduchové pistole. Na ně nemusí mít jejich majitelé zbrojní průkaz. Na všechny ostatní je povinností. Zájemci o zbrojní průkaz musí být zdravotně způsobilí a starší 21 let. Výjimku tvoří myslivci a sportovní střelci. Policie také prověří jejich beztrestnost a zájemci musí složit odbornou zkoušku. Odborníci se shodují, zbraní v Česku už přibývá jenom pomalu. Za posledních pět let se jich prodává stále stejně. Trh je víceméně nasycený.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.