Přihlásit

Špačky zažene i hlas dravce (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od hroznů ve vinohradu mají špačky odehnat zvuky, ale i střelba do jejich tisícihlavých hejn

Jižní Morava - Hrající rádia, hlučné výbuchy, sítě, ale i cédéčka na šňůrkách, která odráží blyštivé odlesky na všechny strany. To vše už vinohradníci zkusili, aby zahnali špačky z vinohradů.
 Boj s útoky ptáků nabývá na intenzitě, když hrozny ve vinicích nabírají sladkou šťávu. Na jejich obranu vinaři vymýšlejí stále důmyslnější plašicí zařízení. Letos je má zmást dokonalá nápodoba špaččího hlasu.
 Špaččí předvoj letí vyzvědět, zda se ve vinici neskrývá nějaké nebezpečí. Vtom na ně vykřikne dravec nebo je varuje další špaček. Právě tak funguje akustická ochrana před špačky, kterou letos plánují ve společnosti Patria Kobylí.
 "Toto zařízení pracuje na principu nápodoby zvuku špačků, kteří se pohybují tak trochu jako předvoj a upozorňují hejno, zda může do vinohradu nalétávat," vysvětluje Jaroslav Samson, který šéfuje provozu ve vinicích. Podle něho umí zařízení napodobit zvuky strachu, špaččí výkřiky nebo varování, že ve vinohradu je dravec. "Hejno tak dostává falešné informace, že ve vinici je čeká nebezpečí," popisuje Jaroslav Samson nový přístroj.

Myslivci pálí do velkých hejn

Na drzé špačky jediná obrana nestačí. Tisícová hejna dokážou zničit úrodu v mžiku. Vinaři proto sázejí na jistotu a raději kombinují několik způsobů obrany. "Využíváme zvuková děla, v některých lokalitách i speciální sítě. Vinohrady zároveň ochraňují hlídači a další pracovníci, kteří se ve vinici pohybují," vysvětluje Samson. Loni vinohradníkům zákon povolil bránit úrodu proti špačkům pomocí střelby. Myslivci mohou vystřelit dvakrát do hejna špačků nad tisíc kusů, které se nad vinnou révou objeví.
 Městský úřad v Hustopečích letos povolil odstřel špačků v osmadvaceti obcích svého obvodu. "Na vinicích ve správním obvodu Městského úřadu Hustopeče se vyskytuje nejméně jedno hejno špačka obecného čítající odhadem minimálně tisíc jedinců," informuje vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Hanzlíček ve sdělení, které vinohradníky informuje, že mohou s požehnáním úřadů do ptačího hejna střílet. Právě až do tisícihlavého hejna mohou ochránci vinic vystřelit.
 Strážení má většina vinohradníků domluvené s mysliveckými spolky. Myslivci hlídají také vinice hustopečské společnosti ZVOS. Jak potvrdila zástupkyně společnosti Jana Brabcová, letos však ještě větší odstřel špačků nebyl potřeba. "Vystačíme si pouze se zvukovými děly, která myslivci obsluhují," dodala.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.